Trudnoća i majčinstvo

POKUŠAVATE DA ZATRUDNITE? Ovo su faktori koji utiču na plodnost, pod 5 – NAJBITNIJI!

Napisao A. K.

Pravila kojih se svaka žena mora striktno pridržavati zarad začeća.

Iako postoje primeri koji pokazuju suprotno, često nije tako jednostavno ostati u drugom stanju – u pitanju je proces koji, čak i onda kada je sve u redu sa budućim roditeljima, može potrajati mesecima, pa i do godinu dana. Ukoliko se trudnoća nije desila ni nakon tog perioda, onda se preporučuju analize koje treba da ispitaju aspekt steriliteta. Pored toga, postoje još neki uzroci za koje nikad ne biste pomilsili da mogu da budu probem onim ženama koje nameravaju da ostanu u drugom stanju, poput, na primer, pojačane fizičke aktivnosti, odnosno intezivnih treninga, ali više o tome i o drugim faktorima koji negativno utiču na plodnost, saznajte u nastavku.
1. Previše trans-masti u ishrani

Zastupljenost trans-masti u i vidu brze hrane, previše slaktkiša, pržene hrane, nezdravih grickalica i sl. ne samo da utiče na pojavu neželjenih kilograma i povišenih vrednosti lošeg holesterola, već može direktno da ima posledice i po plodnost pripadnica nežnijeg pola. Trans-masti u organizmu mogu da prouzrokujuizostanak ovulacije, iako sama menstruacija nije izostala, što znači da je nemoguće začeće, jer nema jajne ćelije koju bi spermatozoid oplodio.

2. Takođe, nezdrave navike u ishrani utiču i na plodnost muškarca

Naučno je dokazano da izbacivanje ovakvih namirnica iz ishrane i njihova zamena zdravim ugljenim hidratima povećava mogućnost za ostajanjem u drugom stanju za čak 73 %! Tako da, umesto da posegnete za nezdravom varijantom,pojedite bananu, voćni jogurt ili badem za užinu.

3. Suviše intezivni treninzi

Iako je fizička aktivnost deo zdravog životnog stila, dokazano je da suviše intezivni treninzi mogu negativno da se odraze na one žene koje žele da ostanu u drugom stanju. Važno je da tokom treniranja postignete balans, jer suviše agresivne kardio i vežbe snage mogu uticati na nivo hormona, koji regulišu broje funkcije u organizmu, pa i one koje su u vezi sa plodnošću.

4. Nizak indeks telesne mase

Indeks telesne mase pokazuje uhranjenost pojedinca na osnovu odnosa njegove visine i težine. Utvrđeno je da one žene čiji je indeks telesne mase nizak teže ostaju u drugom stanju, tako što takvo stanje prouzrokuje poremećaje u radu jajnika, pa čak i sterilitet, a u slučaju ostvarene trudnoće predstavlja i rizik od preveremnog porođaja.

Ukoliko smatrate da imate nizak indeks telesne mase, a želite da ostanete u drugom stanju, najbolje je da se prvo konsulujete sa nutricionistom.

5. Pomerena ovulacija u kalendaru ciklusa

Iako pravilo kaže da je 14. dana ciklusa ovulacija, treba imati u vidu da u pojedinim slučajevima ovakvo računanje nije pouzdano, pogotovo ako imateneredovnu menstruaciju. Postoje i situacije kada je ovulacija pomerena, kao i one kada izostaje, što se određuje kao anovulativni ciklus.

6. Konsultacija sa ginekologom je ovde apsolutna preporuka

Ukoliko nameravate da ostanete u drugom stanju, sigurni smo da će vam ove informacije biti od koristi.

Izvor: Srbijadanas

Komentari

komentara