Trudnoća i majčinstvo

Ključne godine – Kako životna dob utiče na plodnost žene?

Napisao admin

Ženska plodnost značajno opada nakon 32. godine života, a još više i brže nakon 37. godine, poručuju stručnjaci.


Trudnoća (Foto: Cure.ba)

Ugledni svjetski opstetričari i ginekolozi još su jednom javno progovorili o ženskoj plodnosti. Naglasili su da ženska plodnost značajno opada nakon 32. godine života, a još više i brže nakon 37. godine.

‘Ova izjava nije namijenjena kao alarm i prisila za žene. Također nam nije govoriti ženama da je životna dob jedini razlog potencijalne neplodnosti. Dakle, ne želimo ženama reći morate roditi do te i te godine. Jedino što želimo poručiti ženama su činjenice i vremenski okvir kako bi se one znale same organizirati’, poručila je dr. Samantha Butts, članica ACOG's Gynecologic Practice Subcommittee on Reproductive Endocrinology.

Iako ovakve poruke mogu djelovati na trenutak kao dobna diskriminacija, stručnjaci ističu da to nisu. Napominju kako je plodnost zaista povezana sa životnom dobi žene te da je riječ o čistoj biologiji. Puno je lakše začeti u ranim 30-ima, nego u kasnim 30-ima, poručuju stručnjaci.

Žene koje odgađaju majčinstvo, ističu stručnjaci, svakako bi trebale redovito voditi brigu o svojemu reproduktivnom zdravlju, a morale bi paziti i na prehranu. Naime, niz istraživanja pokazao je da nezdrav životni stil smanjuje plodnost.

tportal

Komentari

komentara