Trudnoća i majčinstvo

Zavisi od osobe,do osobe – Idealno vrijeme za rađanje djeteta

Napisao admin

Svako doba nosi svoje prednosti i mane kada je u pitanju rođenje djeteta, što znači da ne postoji idealno vrijeme za rađanje, jer sve to zavisi od osobe do osobe. Roditelji koji su doživjeli rođenje dijeteta u svojim tinejdžerskim godinama i oni sa 20, 30 ili 40 imaju različita mišljenja o tome kada je pravo vrijeme za bebu. Pri utvrđivanju koje je to najbolje doba da imaju dijete, potencijalni roditelji bi trebali uzeti u obzir mnoge faktore, uključujući medicinske, financijske, karijerne i dr. Šta treba uzeti u obzir kada se odlučite za bebu.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Roditelji bilo koje dobi trebaju uzeti u obzir jesu li dovoljno zdravi, te da li su u mogućnosti da se brinu za svoje dijete. Oni bi također trebali razmotriti kako stoje sa financijskim troškovima, i da li će to imati uticaj na karijeru jednog ili oba roditelja. Oni također trebaju razmišljati o tome da li su emocionalno i društveno spremni biti roditelji i kako će  beba utjecati na njihov brak.

Optimalno doba za trudnoću.
Sa medicinske tačke gledišta,  za žena u dvadesetim godinama to je idealno vrijeme za prvu bebu, jer su rizici neplodnosti, komplikacija, genetiskih pitanja veoma niski. Najplodnije doba je oko 24 godine. Kako žena stari, tako se i njezina plodnost smanjuje. Ovo smanjivanje počinje u ranim 30 – im godinma, pa do neke 44 godine kada je žena još uvijek plodna. Općenito, porast životne dobi također utiče na rizik od pobačaja. Žene mlađe od 35 godina imaju 15 posto šanse za pobačaj, dok žene od  35 do 45 godina imaju 20 do 35 posto šanse. Žene od 45 godina i starije imaju 50 posto šanse. Ova pitanja su samo neka od mnogih faktora koje  žena treba uzeti u obzir u određivanju najbolje dobi za rođenje  djeteta.

Život nakon rođenja bebe.
Rođenje djeteta ima značajan uticaj na sve aspekte života roditelja, uključujući i njihovo zdravlje, posao, financije i brak. Žene koje imaju dijete u ranoj dobi svog života mogu imati znatno manje novca, nego one koje dobiju dijete onda kada su već izgradile karijeru. Ukoliko se odlučite za bebu morate biti spremni na to da ćete imati dodatne troškove kao što su kupovina odjeće, hrane i ostalih stvari za bebu, a možda će vam biti potreban i drugi automobil ili stan. Mladim roditeljima koji još uvijek studiraju takav način života može predstavljati problem, jer neće imati dovoljno finansija da sve poslažu onako kako bi htjeli. Stariji roditelji možda neće biti psihički rastreseni kao što su to mlađi roditelji, te im zbog toga dolazak djeteta neće biti jednostavan.

Prednosti i mane.
Postoje prednosti i nedostaci rođenja djeteta  za bilo koju dob. Roditelji u 20-im godinama mogu imati bolje cjelokupno zdravlje i stopu fertiliteta, kao i više energije da se brinu o djeci. Ljudi koji žele imati više djece također mogu imati koristi od toga što su sa tim počeli veoma rano. Roditelji u svojim 30-im godinama mogu  imaju dobru ravnotežu  između financijske i emocionalne stabilnosti, kao i dobre medicinske izglede. Roditelji u svojim 40-ima mogu imati koristi od značajnog životnog iskustva, a sve to uz bolju finansijsku  sigurnost sa već izgrađenom karijerom.

Sve u svemu, idealno vrijeme za rođenje djeteta ne postoji. Zavisi od vas i od mnogo faktora. Zapamtite da su najbitniji ljubav i zdravlje. Preko ostalih stvari se već nekako prelazi.

cure.ba

Komentari

komentara