Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje – Rad u kasnoj trudnoći štetan kao i cigarete

Napisao admin

Majke koje rade tokom kasne trudnoće će najvjerovatnije roditi dijete manje tjelesne težine, što donosi rizike u budućnosti.


trudnica (foto:cure.ba)

Istraživanje je pokazalo da kontinualni rad za vrijeme kasne trudnoće ima isti efekat kao i pušenje. Žene koje su radile tokom devetog mjeseca trudnoće su rodile djecu oko 250 grama lakšu nego one koje su prestale raditi oko šestog mjeseca trudnoće.

Istraživanje je urađeno na Univerzitetu u Essexu, a baziralo se na dva istraživanja urađena u Velikoj Britaniji i jednom u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ranija istraživanja su pokazala da djeca koja se rode sa manjom tjelesnom težinom imaju veći rizik da imaju slabije zdravlje u budućnosti. Interesantno je da težina beba koje su rodile majke mlađe od 24 godine nije bila manja, već samo kod žena starijih od 24 godine.

U istraživanju je učestvovalo 30.988 majki i njihove djece, prenosi Daily Mail, prenosi klix.ba.

“Mi već znamo da manja tjelesna težina prilikom rođenja sa sobom nosi mnoge probleme, između ostalog manje šanse za uspješno završavanje školovanja, manju platu i veću smrtnost”, kazao je profesor Marco Francesconi.

cure.ba

Komentari

komentara