Trudnoća i majčinstvo

Savjetujemo – Stop pušenju u trudnoći

Napisao admin

Istraživanja rađena u SAD potvrdila su da se česti slučajevi prijevremenog poroda, te slučajevi kada beba ima znatno smanjenu tjelesnu težinu, zbog majki koje su pušile tokom trudnoće.


Trudnica s cigaretom ( Foto: Cure.ba )

U slučajevima kada majka prestane pušiti u prva tri mjeseca trudnoće, opasnost se znatno smanjuje, dok su slučajevi prijevremenog poroda i beba sa nedovoljnom tjelesnom težinom na porodu, kod majki koje su prestale pušiti i prije trudnoće jako rijetki.
 
Pušenje u trudnoći ima još puno loših efekata po novorođenče, pa su tako česti slučajevi da su djeca čije su majke pušile tijekom trudnoće sklonija razvoju raznih bolesti u djetinjstvu, te imaju slabiji imunitet organizma, pa ih lakše zahvaćaju razni virusi.

Istraživanje je rađeno u 11 država u SAD, a rezultati su pokazali da je 10% beba čije su majke pušile tokom cijele trudnoće rođene prijevremeno, dok je 15% beba rođeno sa smanjenom tjelesnom težinom. U isto vrijeme kod trudnica koje su prestale pušiti u prva tri mjeseca trudnoće te brojke su smanjene na 5% (prijevremeni porod) i 8% (nedovoljna tjelesna težina novorođenčeta).

Kod majki koje su prestale pušiti prije trudnoće broj prijevremenih poroda je smanjen na 1%, a broj beba sa smanjenom tjelesnom težinom je smanjen na 3%.

Smanjenje rizika prestankom pušenja osobito je izraženo kod majki koje su bile u zrelijoj životnoj dobi, pogotovo za majke iznad 40 godina starosti.

Iako je trudnoća najčešći razlog zašto žene prestaju pušiti, pušenje je ovisnost koja je izrazito štetna i preporuča se prestanak pušenja svim ženama koje u budućnosti planiraju imati djecu, kako bi rodile zdravo dijete.

cure.ba

Komentari

komentara