Trudnoća i majčinstvo

djeca sve više pod stresom – Emocionalna inteligencija odskočna daska za uspjeh

Napisao admin

Istraživanja pokazuju da su djeca danas:
deprimirana – visoka očekivanja (moraš biti najbolji…), frustrirana – sve veća kompeticija (samo najbolji uspijevaju…), nervoznija – pritisak preopširnog gradiva (sve je važno…), agresivnija – utjecaj vršnjaka (moraš se uklopiti…), zbunjenija – nužnost prilagodbe različitim stilovima nastavnika (moraš biti prilagodljiv…), otuđenija – stil života (moraš pratiti trendove…).


Dijete ( Foto: Cure.ba )

Danas se mnoštvo ljudi pita kako uspješno odgajati djecu? Koje vrijednosti im usaditi? Kako ih pripremiti na život? Zar ne bi bilo divno imati „upute za upotrebu“ koje garantiraju uspjeh?

Što nam garantira uspjeh u školi? Je li to formalno obrazovanje? Inteligencija? Brojna istraživanja su pokazala da je kvocijentom inteligencije, u najboljem slučaju, određeno 20 posto uspjeha u životu. Ono što čini preostalih 80 posto je upravo emocionalna inteligencija! To su umijeća upravljanja samim sobom i umijeća uspješne suradnje s drugima. One su nužne i odskočna daska za uspjeh u životu, no nažalost, ne uče se u školi.

Istraživanja su pokazala kako je važno usvojiti te vještine što ranije jer učenici s visokom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze posao, zadržavaju ga i postižu bolje uspjehe u njemu. Bolje uspijevaju u različitim područjima svog života – uspješniji su, zadovoljniji i sretniji.

Ukoliko želite da Vaše dijete:

    (p)ostane samopouzdanije, uspješnije i zadovoljnije u životu
    bude motiviranije, ustrajnije i efikasnije
    zna kako zadobiti poštovanje i naklonost drugih
    zna kako se verbalno obraniti i zauzeti za sebe
    odoli pritisku vršnjaka i nauči kako reći „ne“
    utvrdi svoje potencijale, sposobnosti i osobne kvalitete…

Tada ga usmjerite na razvijanje vještina emocionalne inteligencije koje se obuhvaćaju:

Samosvijest – uključuje poznavanje osobnih unutarnjih stanja, emocija, vrlina, nadarenosti, samopouzdanje

Samosvladavanje – u kojoj mjeri smo sposobni kontrolirati i usmjeravati vlastite nagone, potencijale i strahove te koliko se uspješno možemo prilagoditi zbivanjima oko nas

Motiviranost – opisuje u kojoj mjeri pokazujemo optimizam, inicijativu, težnju za postignućem i predanost ciljevima

Empatija – uključuje svijest o tome koliko dobro možemo razumjeti emocije, potrebe i interese drugih ljudi

Društvena umijeća – uključuje sposobnosti stvaranja željenih reakcija kod drugih (poput suradnje, timskog rada, utjecajnosti, stvaranje povezanosti i sl.)

cure.ba

Komentari

komentara