Trudnoća i majčinstvo

Svađe – Dječije svađe

Napisao admin

Mala djeca se vrlo često svađaju. To je, jednostavno, dio procesa odrastanja i učenja kod djece. Čak i najmanja nesuglasica može da preraste u žestoku svadju, koja dalje može da preraste i u fizički sukob.
Ako i vi imate kod kuće ovaj problem, sigurno se pitate šta je to što vašu djecu podstiče da rješavaju probleme na ovakav način.


djeca (foto:cure.ba)

Zašto se djeca svadjaju?

Odnosi medju djecom u porodici su mješavina ljubavi i ljubomore. Braće i sestre su mnogo bliski, ali je ipak kod njih uvijek prisutno rivalstvo i takmičenje za dobijanje ljubavi i pažnje roditelja.

Srećom, ta ljubomora ne traje cijeli život. Najčešće se pojavljuje kod u uzrastu do 5 godina, pogotovo ako je razlika medju djecom od 18 mjeseci do 5 godina. To što vama kad gledate sa strane izgleda kao mržnja dok se djeca svadjaju, vrlo brzo nestaje i u sledećem trenutku će se sigurno igrati zajedno i smijati kao da se ništa nije dogodilo.

 

Iako je ljubomora najčešće glavni razlog, te razmirice imaju i drugu funkciju – omogućavaju djeci da se izraze, da pokažu svoju individualnost i da se istaknu u odnosu na druge. Kada plaču i viču, djeca ustvari tako pokazuju svoju ljutnju i pokazuju okolini da postoje.

 

 

8 načina da spriječite dječije svadje

Svadje izmedju vaše djece su sasvim normalna stvar, ali znamo da su za vas često nepodnošljive. Evo nekoliko savjeta kako da smanjite te razmirice.

 

Tretirajte djecu podjednako dok se svadjaju. Kada pokušate da otkrijete ko je izazvao svadju, uvijek će jedno od njih znati da može da se izvuče kao žrtva. U tim sizuacijama nikad ne zauzimajte stranu jednog od njih.

Ignorišite svadje do jedne odredjene granice. Vrlo često djeca započinju kavgu da bi  vašu pažnju skrenuli na sebe. Ako svadja nije nasilna, ignorišite je na kratko, a onda prekinite.

Pohvalite ih kada nešto zajedno urade ili naprave. Kad god rade nešto složno zajedno, kažite im da uvijek treba tako da komuniciraju i da tako najljepše izgledaju. Posvetite im više pažnje, naravno, svakom podjednako, kada se lijepo ponašaju i kada su složni.

Obratite pažnju na svoje ponašanje. Ukoliko treba da povisite ton na vašeg partnera, bilo bi dobro da to ne radite pred svojom djecom. Oni uče od vas.

 

Razgovarajte sa njima o svadji kada su mirni. Vikanje odmah nakon svadje uopšte ne pomaže. Sa vašom djecom treba da razgovarate kada se strasti smire. Zamolite ih da pronadju drugi način, osim batina i bučnih rasprava, za rješavanje svojih malih konflikata.

 

Nemojte da ih kažnjavate. Ako kaznite djecu za neku manju kavgicu, sigurno će se naljutiti. Kazna će dati vrlo kratkoročne rezultate. Istina, ponekad kazna ne može da se izbjegne, ali trudite se da ne budete previše strogi i nikako da kažnjavate samo jedno dijete. Ili svi ili niko.

Izbjegavajte igre koje su previše takmičarske. Ako se vasa djeca svadjaju mnogo često, izbjegavajte da im dajete da se igraju igara koje imaju takmičarski duh. Tako ćete koliko toliko ograničiti svadje.  

Unesite više ljubaznosti u vašu svakodnevnicu. Kad god pitate vaše dijete da vam nešto donese, počnite rečenicu sa “molim te”, a svaki put kad vam nešto donese ili učini nešto za vas kažite “hvala”. Tako ćete vaše dijete podstaknuti da i samo bude ljubazno.

 

Da biste saznali kakvo mišljenje vaše dijete ima o vama, možete da igrate igru “ Zamijeni uloge”. Objasnite djetetu da ćete na odredjeno vrijeme da zamijenite uloge, tj. Da će ono biti roditelj, a vi dijete. Tako, osim što ćete vidjeti kako izgledate u dječijoj glavi, u isto vrijeme će ono saznati da biti majka i nije lak posao.

cure.ba

Komentari

komentara