Trudnoća i majčinstvo

OTKRIVAMO KAKO RAZVIJATI emocionalnu inteligenciju djeteta!

Napisao H. H.

Doista je dobra vijest da možemo nešto učiniti i pomoći djeci da izrastu u emocionalno kompetentnije osobe. Najlakši način je da sami postanemo osobe u kakve bismo htjeli da izrastu naša djeca.

Mi smo uzor svojoj djeci. U svakom kontaktu i interakciji pruža nam se mogućnost da djetetu pokažemo i naučimo ga emocionalne vještine. Djeca više uče gledajući što radimo od onoga što im pričamo.

Donosimo nekoliko savjeta kako razvijati emocionalnu inteligenciju.

  1. Naučimo prepoznati svoje osjećaje. Zapitajmo se kako se osjećamo i budimo iskreni prema sebi.
  2. Preuzmimo odgovornost za svoje osjećaje. Nakon što prepoznamo svoje osjećaje, pokušajmo razumjeti zbog čega se tako osjećamo, što nas je posebno razveselilo, razljutilo ili povrijedilo.
  3. Pitajmo druge kako se osjećaju. Zapitajmo se jesmo li sami ponekad odavali dojam ljutosti, a da smo zapravo bili povrijeđeni ili zabrinuti. Slušajmo druge pažljivo i bez predrasuda i zapitajmo se bismo li voljeli da i oni nas tako slušaju.
  4. Pokušajmo predvidjeti svoje osjećaje. Pokušajmo naučiti unaprijed prepoznati kako ćemo reagirati nakon nekog određenog događaja. Tako možemo izbjeći određene radnje ili situacije koje će u nama izazvati neugodne osjećaje.
  5. Pokušajmo biti manje osjetljivi. Osjetljivost je karakteristika u kojoj se međusobno razlikujemo. Ako nam netko kaže nešto s čim se ne slažemo, nemojmo se odmah povlačiti ili napadati jer takve reakcije samo govore da se ne možemo nositi s kritikom. Umjesto toga, možemo zahvaliti na iskrenosti i usredotočiti se na vrijednost dobivenih komentara.
  6. Probleme sagledajmo cjelovito. Kada nam se dogodi nešto loše, možemo razmisliti o tome koliko će nam se taj sadašnji problem činiti ozbiljnim za pet godina, pet mjeseci ili pet dana?

Komentari

komentara