Trudnoća i majčinstvo

Šokantno! – SKANDAL POTRESA ŠKOLU Učenica (13) zatrudnela sa starijim učenikom!

Napisao admin

Jednu od najelitnijih osnovnih škola u Banjaluci potresa šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, a koja je ostala trudna sa 13 godina i trenutno je u sedmom mesecu trudnoće.


Foto: arhiva

Devojčica je zatrudnela sa dve godine starijim momkom, sa kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sednici školskog saveta roditelja, te se u celu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad, piše Faktor.ba.

Preventivne mere

“Zbog ćutnje porodice i škole o ovim temama, deca o pitanjima i problemima u odnosima i vezama informacije dobijaju od svojih vršnjaka, časopisa i sa interneta. Aktivnosti se moraju usmeriti u preventivne programe i mere jer nedovoljno znanje o prevenciji dovodi do negativnih posledica ne samo za dete već za društvo u celini”, istakla je Grahovac.

Međutim, u ovoj ustanovi, kao i osnovnoj školi koju pohađa devojčica, zbog zaštite maloletnika, nisu želeli da iznose više detalja o celom slučaju.

“S obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim i poverljivim podacima, iznošenje istih u javnost nije u najboljem interesu maloletnih lica. Centar za socijalni rad Banja Luka preduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima”, potvrdili su u ovoj ustanovi.

U tri do pet odsto slučajeva majke maloletne

Problem maloletničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci su izneli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet posto slučajeva majke maloletne. Banjalučki lekari ističu da se dešavalo da su i porodilja i dete korisnici dečijeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u dilemi da li i majku i bebu smestiti na dečije odeljenje.

Takođe, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namernih prekida trudnoće u RS od čega 176 abortusa kod maloletnica.

Prošle godine je najmlađa porodilja u RS imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa devojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za decu RS Nada Grahovac ocenila je da je kod nas komunikacija sa decom u školi ili sa roditeljima o pitanju seksualnosti još uvek tabu, kao i da je kod nas primetan trend sve ranijeg započinjanja seksualnog života, dok u razvijenom svetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

alo.rs

Komentari

komentara