Trudnoća i majčinstvo

Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine?

Napisao H. H.

Ako ste jedna od onih trudnica koje nemaju jutarnjih mučnina, saznajte koji je razlog tome i trebate li se brinuti?

Sve ostale buduće mame bore se s mučninama tijekom trudnoće, a vi ste prošli kroz prvo tromjesečje, bez naznaka mučnina i povraćanja. No, iako nemate taj nelagodan osjećaj, možda se pitate je li vaša beba dobro i što nije u redu s vama, piše Klokanica.

Bez brige! “Gotovo 30 posto trudnica u potpunosti preskoče bilo kakve mučnine”, kaže dr. Michele Hakakha, ginekolog s Beverly Hillsa i autor knjige ‘Expecting 411’. “I to je definitivno nešto oko čega biste trebali biti sretni.”

Dakle, tko su te sretnice koje izbjegnu višetjedno ‘slavlje’ u kupaonici? Sasvim iskreno, to bi mogao biti bilo tko. “Neke žene mogu doživjeti jutarnje mučnine, a neke žene ih jednostavno ne doživljavaju. Neke žene ih nemaju u prvoj trudnoći, ali imaju u drugoj i obratno”, kaže dr. Marra Francis, ginekologinja iz Texasa i autorica knjige: ‘Mommy MD Guides’. “Ne doživljava svatko jutarnje mučnine, baš kao što svatko ne doživljava mučnine od putovanja.”

Možda ste jače građe, možda bolje obrađujete porast razine hormona, poput beta HCG (humani korionski gonadotropin), estrogena i drugih hormona koji dolaze tijekom prvog tromjesečja. Te razine hormona se brzo šire u prvim tjednima trudnoće, što može uzrokovati pomutnju u vašem želucu. Nakon što dođete do drugog tromjesečja, te razine, iako još uvijek u porastu, lakše podnosite.

Kod manjeg postotka žena, nedostatak jutarnje mučnine može ukazivati da je njihova razina hormona znatno niža od prosjeka i da imaju povećan rizik od spontanog pobačaja, ali to najčešće nije slučaj – a, svakako ne treba brinuti ako ne osjećate jutarnje mučnine, sve dok vaš ginekolog misli da razina hormona izgleda zadovoljavajuće. “Dolazile su mi mnoge žene u panici jer nisu osjećale nikakve jutarnje mučnine i mislile su da su pod većim rizikom od pobačaja”, kaže dr. Francis i dodaje: “Ako nemate jutarnje mučnine, to ne znači da imate abnormalne razine hormona, to samo znači da tolerirate trudnoću bolje.”

Ipak, nemojte se prerano veseliti! Čak i ako ste prošli prvo tromjesečje bez mučnina, to ne znači da ih uopće nećete imati. Iako većina žena jutarnje mučnine proživljava između 8. i 14. tjedna, svaka žena i svaka trudnoća je drugačija, te biste svoju porciju mučnina mogli dobiti nešto kasnije.

Da zaključimo, ako ste bez mučnina, smatrajte se sretnom i uživajte u činjenici da kroz ono, što mnogo žena smatra najtežom stvari u trudnoći, prolazite bez previše problema.

 

Komentari

komentara