Trudnoća i majčinstvo

LAVINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA – Post koji razbija predrasude: O, carski rez! Pa ti, u stvari, nisi ni rodila. Mora da je lijepo postati majka tako lako.

Napisao H. H.

Post ove majke podigao je pravu lavinu na Facebooku, dobio je više od 33.000 lajkova i podijeljen je 23.200 puta. no taj broj konstantno raste

Amerikanka Raye Lee prije nekoliko dana objavila je post koji je zatalasao društvene mreže u američkoj države Missouri, ali i šire, te otvorio raspravu na temu poroda i razbijanja predrasuda o carskom rezu.

Ova majka je 15. avgusta carskim rezom na svijet donijela sina Roxasa, a četiri dana kasnije na Facebook je postavila fotografiju svog porođajnog ožiljka.

Uslijedili su komentari, na koje je Raye spremno odgovarala, pa se iz njenog posta razvila čitava rasprava koja oslikava brojne predrasude i uobičajene reakcije ljudi na njeno porođajno iskustvo.

Jedan od prvih  komentara je glasio:

„O, carski rez! Pa ti, u stvari, nisi ni rodila. Mora da je lijepo postati majka na tako lak način.“

Njen odgovor bio je vrlo sarkastičan:

-Bilo je baš zgodno boriti se s trudovima cijelih 38 sati prije nego sam izgubila snagu, a srce moje bebe prestalo kucati. Kad vam kažu da proođaj odlično protiče i da nećete trebati carski rez, a potom da vaše dijete umire i da hitno morate na operaciju… Da, to je baš bilo lijepo čuti. Nije mi predstavljalo nikakav šok, napisala je Lee i dodala:

– (Poroditi se carskim rezom) … to nije imalo nikakve veze s mojom fizičkom nemogućnošću da rodim dijete prirodnim putem i da mu carskim rezom spasim život.

Ova mama je objasnila i da carski rez uopće nije prijatan, jer ljekari bebu moraju izvući van kroz mali rez na dnu stomaka. Također, napisala je i da oporavak isjeckanih mišića stomaka nije nimalo zabavan.

-To je bilo najbolnije iskustvo u mom životu. Sada mogu reći da pripadam grupi mama s ožiljkom koji pokazuje da je moj stomak izrezan da bi iz njega izvadili bebu.

A onima koji porođaj carskim rezom smatraju iskustvom ‘mama sretnica’, Raye je poručila:

-Kada bolničarka uđe u sobu i kaže vam da ustanete, vi pokušate, ali vas rez toliko zaboli da vam se tijelo zgrči i morate ponovo leći, poželite svima onima koji pričaju o lakoći porođaja carskim rezom reći: j… se i j… vas vaš stav o carskom rezu. Ali ja sam jaka žena. Znam da jesam. Ne samo za sebe, već i za svog predivnog sina. Izdržat ću i ovo i izdržala bih isto svakog dana samo da vidim njegovo nasmijano lice.

Post ove majke podigao je pravu lavinu na Facebooku, dobio je više od 33.000 lajkova i podijeljen je 23.200 puta. no taj broj konstantno raste.

Ona sam pak priznaje da nije ni slutila da će svojim postom izazvati tolike kometare, te da će o njoj pisati Huffington Post, 93.1 FM, The Daily dot, ScaryMommy, Yahoo news, Mamamia, IHeartradio, ViralWomen, The Daily Digest…

Na kraju kaže da joj je najvažnije što je među mnogim mamama širom svijeta pronašla istomišljenice.

-Sretna sam što su se mnogi složili da ne mogu sve mame svoju djecu roditi „prirodnim putem“ i da zbog toga nisu manje vrijedne, zaključila je Raya.
depo.ba

Komentari

komentara