Trudnoća i majčinstvo

Tuga – Žena oboljela od raka sa tek rođenim sinom – slika koja objašnjava šta znači biti mama!

Napisao admin

“Duša me boli što se stvari nisu razvijale onako kako smo željeli, ali sam zahvalna za sve lijepe trenutke koje smo imali“. Ovim riječima počinje svoju ispovijest majka, čije su fotke sa tek rođenom bebom dirnule na hiljade srca.


Dvije potresne fotografije na kojima Sara Vitni, inače oboljela od raka dojke, doji svoju tek rođenu bebu, postale su viralne na proljeće ove godine, a ova majka tek sad je otvoreno pričala o teškom putu koji je prošla boreći se protiv raka u trudnoći.

 

Ovoj Amerikanki s Floride rak je dijagnostikovan u 20 nedjelji trudnoće. Dok je čekala Kal Ela (inače, pravo ime Supermena, koje u prevodu znači “snaga ili glas Boga“), svoje treće dijete. odstranjene su joj dojke i prošla je kroz prvi krug hemoterapije. Najveća želja joj je bila da ga doji, ali kako je malo poslije porođaja morala da ide na drugi krug terapije, mališan je sisao samo dvije nedjelje.

 

U tom periodu su i nastale potresne fotografije koje je zabilježila fotografkinja Kejti Marej. Na njima se vidi kako ova majka u suzama, sa ožiljcima umjesto grudi i bez kose, drži u naručju novorođenog sina.

 

Nekoliko mjeseci kasnije, Vitni je progovorila o tome šta su za nju značile reakcije hiljada ljudi koje su ove fotke potresle do srži.

 

“Bilo mi je jasno zašto te fotografije znače meni i mojoj porodici, ali nisam mogla da razumijem zašto su toliko potresle ljude koji nas ne poznaju. Mislim da su prepoznali u njima ono nastojanje koje nam je svima zajedničko, a to je da za sreću svoje djece činimo sve što je u našoj moći“, kaže danas Vitni.

 

Mukotrpna borba protiv opake bolesti za Vitni je bila još veći udarac zbog činjenice da pati i od depresije, a lijekovi koje uzima protiv raka izazvali su negativne propratne efekte u kombinaciji sa antidepresivima. Ipak, najveću snagu ona i dalje nalazi u majčinstvu i samo zahvaljujući ljubavi uspijeva da odoli teškim izazovima.

24sata.rs

Komentari

komentara