Trudnoća i majčinstvo

Roditeljstvo – 8 jednostavnih istina o odgajanju sretne i uspješne djece

Napisao H. H.

Dr Susan Gelb već 28 godina radi s obiteljima kao klinički psiholog, trener i advokat. “Shvatila sam da se za odgoj sjajne djece trebate dražite nekoliko jednostavnih istina”, kaže ona, nudeći svoju listu od 8 savjeta za roditelje:

1. Glavni uzor svom djetetu ste vi.

Prirodno, djete se ugleda na vas, oponaša vas i slijedi. Što znači da…

2. Ne možete očekivati da se dijete ponaša onako kako se vi ne ponašate.

Ako želite da dijete promijeni navike – manje visi na računalu, bude strpljivije, odgovornije i organiziranije – prvo morate sami postati takvi.

3. “Pričanje” djetetu teško da će dovesti do trajnih promjena.

Razgovori su dobar početak, ali oni rijetko utječu na dječje odluke. Nadzor, pravila i snošenje posljedica su ono što utječe.

4. Postavljanje čvrstih pravila – i kažnjavanje kad ih dijete ne poštuje – ne čini vas “surovim” ili “nepravednim”.

Tako ćete biti djelotvorni kao odgajatelj jer ćete dijete naučiti kako svijet funkcionira.

5. Spiskovi su vam najbolji prijatelj.

Koristite liste i tabele da jasno predočite pravila, kućne poslove i očekivanja, kao i posljedice njihovog neispunjavanja. Neka dijete koristi štikliranje ili lijepljenje zvjezdica kako bi obilježilo ispunjene zadatke. Svakog dana pregledajte tabele. Ako nešto nije obavljeno, pitajte dijete: “Što će biti posljedica toga?” Ovako potičete dijete da bude odgovorno i da se oslanja na sebe. “Probajte i iznenadit ćete se kad se vaš dom iz kaosa preobrazi u oazu reda i mira”, kaže Gelb.

6. Sjetite se da se djeca ne rađaju nepristojna, prkosna, pohlepna, sebična itd.

Sve ovo su naučena ponašanja. Što znači da ih od njih možete i odučiti.

7. Ne zaboravite da nikad nije kasno promijeniti djecu.

Pružite im više životnih vještina, oruđa i lekcija. Ako ste uporni i dosljedni i djeca uvijek snose posljedice za nepoštivanje pravila – iznenadit ćete se time koliko brzo će im se ponašanje popraviti.

8. Uvijek potičite promjene na bolje vlastitim primjerom.

Ovo je “ponavljanje” prvog pravila, ali ono je toliko važno da zahtjeva da se dvaput navede. Budite osoba kojoj dijete može vjerovati, koju poštuje i kojoj se divi. Budite uzor, odgajatelj, heroj. Dijete računa na vas. Promatra vas. I upija sve što radite, pišu Detinjarije.

 

cure.ba

Komentari

komentara