Trudnoća i majčinstvo

Psiholozi otkrivaju revolucionarno 3 minutno pravilo kako da vas dijete poštuje od malena

Napisao A. K.

Koliko vremena provodite sa svojim detetom nakon posla?

Tehnički, potrebno nam je oko 30 minuta da im pripremimo večeru, 15 minuta da im pročitamo knjigu i samo trenutak da ih poljubimo za laku noć. Međutim, prema stručnjacima, između svih ovih perioda, postoje tri minuta koja su najvažnija u toku dana. Psiholog Natalija Sirotič objasnila je pravilo „tri minuta“ i prema njenim rečima, ako sledite ovo pravilo, imaćete poverenje svog deteta čak i kada bude tinejdžer.

Pravilo od tri minuta
Pravilo kaže da morate da se pozdravite sa svojim detetom svaki dan kao da se dugo niste videli (iako se niste videli pet minuta dok ste bili u prodavnici). Osim toga, važno je da budete u nivou detetovih očiju i da provedete tri minuta grleći ga i pitajući šta se dogodilo dok niste bili tu. Veoma je bitno da sledite ovo pravilo kada uzimate dete iz vrtića, škole i kada se vratite kući nakon posla.

Zašto je to važno
Prema rečima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se videli, dete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo. Posledice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera deteta. Neko ko nema priliku da kaže roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije. Druga deca će pričati cele večeri, prisećajući se novih činjenica vremenom i na kraju ćete imati kompletnu priču. Roditelji takvog deteta su pod rizikom da ne čuju mnogo stvari jer će govor deteta vremenom, za njih postati samo buka u pozadini.

Dodatne preporuke
Važno je da znate da pravilo od tri minuta ne znači da bi trebalo da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim detetom. Ono samo znači da morate da provedete tri minuta sa njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što ima da vam kaže. Kako biste dostigli nivo potpunog razumevanja sa detetom, trebalo bi da sledite sledeće preporuke psihologa:

– Svaki dan provedite vreme radeći nešto za šta ste i vi i dete zainteresovani.
– Neka dete čuje da ga razumete. Na primer, ponovite informaciju koju ste čuli od deteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumeli.
– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.
– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.
– Izbegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom detetu „U redu, razumem da se ne slažeš sa mnom“.

Izvor: Fokuzz

Komentari

komentara