Trudnoća i majčinstvo

Sanela Diana Jenkins – Buduća predsjednica BiH?

Napisao admin

U najvećem intervjuu koji je dala dosad, svjetski poznata poduzetnica i humanitarka iz BiH koja živi u Americi, Sanela Diana Jenkins, govori o svome životu u Malibuu, odgoju djece i slavnim prijateljima te priznaje kako razmišlja da se kandiduje na predsjedničkim izborima u BiH 2018. godine, piše Gracija.


Sanela Jenkinss (Foto: arhiva)

Bio je pravi poduhvat organizirati intervju i fotografiranje Sanele Diane Jenkins (41). Ova uspješna poduzetnica i humanitarka, rođena Sarajka, ima do u detalje isplaniran dnevni raspored sedmicama unaprijed. Stoga je zbog naše molbe za poseban editorijal morala pomjeriti dogovorene sastanke. Fotografiranje je upriličeno u njenom domu u Malibuu, ekskluzivnom mjestu u blizini Los Angelesa, na obali Tihog okeana, poznatom po dugim plažama i ekstravagantnim domovima filmskih zvijezda. Za fotoseansu bio je angažiran Steven Gomillion, poznati američki fotograf slavnih, kao što su Rihanna, Jennifer Lopez, Justin Biber i Sharon Stone. 

Svoj dom u Malibuu Sanela dijeli sa sinom Innisom (14) i kćerkom Eneyom (11), a često su tu i njeni roditelji, otac Smajo i majka Rašida, koji žive u Sarajevu. Nekadašnji ekonomista Smajo Ćatić i knjigovođa Rašida imali su i mlađeg sina Irnisa, koji je poginuo na samom kraju rata u 21. godini. Sanela je, godinama kasnije, odlučila u spomen na brata osnovati Fondaciju “Sanela Jenkins”, koja danas pomaže školama, bolnicama i drugim institicijama kojima je pomoć potrebna, kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Samo za našu zemlju Sanela je do sada donirala preko tri miliona KM. Osnivačica je i Klinike za ljudska prava koja djeluje na prestižnom Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu (UCLA). 

Slijedom ratnih okolnosti, djevojka iz sarajevskog naselja Alipašino Polje obrela se u Londonu, tamo završila ekonomiju, udala se i rodila dvoje djece, ali je britanska prijestolnica nije mogla zadržati. Kad se nakon 12 londonskih godina, 2005., s porodicom preselila u Ameriku, nakon kratkog vremena na Floridi, u Malibuu je pronašla pravi dom, te proširila krug prijatelja od kojih su mnogi najpoznatije svjetske filmske i muzičke zvijezde. U Americi je pokrenula vlastiti biznis lansiravši zdravo piće Neuro Drinks, koje je brzo steklo veliku popularnost.

Jeste li sada Amerikanka, barem po nekim navikama, kulturološkim razmišljanjima?

– Ako smo iskreni prema sebi i ne lažemo okolinu, onda svako zna da je vrlo teško promijeniti genetiku i navike. Sve i da hoću, ne mogu biti Amerikanka jer sam to što jesam i jako sam ponosna što dolazim iz Bosne i Hercegovine. Amerika je velika zemlja, s raznim mogućnostima, i tu ima mjesta za sve. Mi koji doselimo smo dio te američke različitosti, ali s tim što unosimo svoje osobenosti u taj miks kultura. Ako pokušavate biti nešto što niste, i čak da ste dobri u tome, uvijek ste kopija. Ja tako ne znam i ne želim, to sam što jesam i originalna kakva jesam. Uvijek je prihvatljivo napraviti nadgradnju i oplemeniti svoju kulturu, spoznati nove stvari i usvojiti ih. Recimo, od Amerikanaca treba prihvatiti poslovnu profesionalnost i konkretnost, uslužnost, organizaciju i slično. Oni su kao društvo jako organizovani, za razliku od nas koji uvijek radimo po svome i sistem nam puno ne znači. U redu je prihvatiti dobre stvari, ali sve se nadograđuje na temelje koje svako od nas već ima.

Kako je izgledalo kad ste se tek doselili?

– U Los Angeles sam dolazila i ranije, tako da mi nije sve bilo nepoznato. Također sam već imala dosta prijatelja, tako da nisam baš, što se kaže, pala s neba i počela upoznavanje. Prije toga sam živjela na Floridi, pa u Londonu, pa sam se i tamo sa mnogima viđala. 

Od koga ste kupili vilu u Malibuu u kojoj danas živite?

– Vlasnik je bio velika zvijezda country muzike Kenny Rogers. Unutrašnjost je poprilično preuređena, uključujući, naravno, i kompletan namještaj. Značajno smo dogradili kuću te napravili novu u drugom dijelu posjeda koji se prostire na preko 10 duluma, tako da se obje kuće uklapaju u cijeli ambijent. Biti u Americi deset godina na istoj lokaciji govori puno o našoj vezanosti za ovu kuću, jer se obično ljudi ne zadržavaju toliko na jednom mjestu. Ja sam cijelu deceniju tu i istinski uživam u kući i ambijentu koji sam stvorila. 

gracija.ba

Komentari

komentara