Trudnoća i majčinstvo

Zbog odbijanja vakcinacije u Bosni i Hercegovini izrečene kazne za šest roditelja

Napisao A. K.

Za šest roditelja u Bosni i Hercegovini izrečene su novčane kazne zbog toga što su odbili vakcnisati djecu.

“Protiv šest roditelja koji su izričito protiv vakcinacije, inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima. Do sada je završen jedan postupak pred nadležnim sudom na području Hercegovine, gdje je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100 KM roditelju. Novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM”, kazala je Dušanka Makivić, portparolka Uprave za inspekcijske poslove bh. entiteta Republika Srpska.

Roditelje koji su odbili vakcinisati djecu prijavile su zdravstvene ustanove u bh. entitetu RS…

Ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju.

Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori u ovom entitetu su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa.

Do sada je pozvano oko 65 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu. Određeni broj roditelja je u međuvremenu već vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju, naveli su.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano je, da između ostalog obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

Sistematsku imunizaciju započinje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno, a nastavlja nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja na čijem području dijete ima prebivalište. Nadležna služba doma zdravlja sačinjava evidenciju svih lica koja podliježu sistematskoj imunizaciji, formira kartoteku, planira i sprovodi imunizaciju, vodi evidenciju o tome, te licu koje se imunizuje zakazuje naredni termin sistematske imunizacije.

Vakcinalni status lica koje podliježe sistematskoj imunizaciji provjerava se tako što nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja u kojoj se sprovodi vakcinacija, u propisanim rokovima, vrši reviziju kartoteke. Lice za koje se utvrdi da nema uredan vakcinalni status poziva se na vakcinaciju. Ukoliko se radi o maloljetnom licu, obavještava se jedan od roditelja/staralaca lica koje se vakciniše.

Prema informacijama kojima raspolaže zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije se značajno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje značajno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od strane kompetentnih zdravstvenih radnika, ali i informacije o epidemijskoj pojavi morbila u drugim zemljama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove bh. entiteta Republika Srpska apeluju na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice.

Komentari

komentara