Trudnoća i majčinstvo

Šta to nakon trudnoće na ženskom tijelu više nije isto?

Napisao H. H.

Zanimljivo je da se najveće promjene na ženskom tijelu dogadjaju u prvoj trudnoći, dok kod druge, treće i svih daljnjih trudnoća nema toliko velikih promjena

Trudnoća se ne naziva uzalud drugim stanjem. Žena u vrijeme trudnoće, ali i nakon porodjaja doživljava brojne fizičke promjene. Većina žena nakon porodjaja želi da vrati staru tjelesnu težinu, ali postoji jedan dio tijela koji se nikada neće vratiti u prvobitno stanje.

 

Riječ je o stopalima koja tokom trudnoće mogu da se povećaju za cijeli broj. Kako pokazuje istraživanje, to je trajna promjena. Istraživači su testirali promjene na stopalu kod niza trudnica, i to za vrijeme njihove trudnoće, nakon porodjaja, pa i godinu dana nakon porodjaja, prenosi Ženasamja.

Ljekari vjeruju da se tokom trudnoće luk stopala izravnava, vjerovatno zbog dodatne težine i povećane količine vazduha u zglobovima povezane s trudnoćom. U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, stručnjaci zaključuju da je rast stopala vjerovatno trajna promjena.

Zanimljivo je da se najveće promjene na ženskom tijelu dogadjaju u prvoj trudnoći, dok kod druge, treće i svih daljnjih trudnoća nema toliko velikih promjena poput rasta stopala.

Komentari

komentara