Trudnoća i majčinstvo

5 rečenica koje nisam smio reći ženi nakon što je rodila!

Napisao A. K.

Tata troje dece podelio je pet stvari za koje bi želeo da nikad nije rekao supruzi nakon što je rodila njihovo prvo dete.

Klint Edvards (Clint Edwards), ponosni je roditelj troje dece, a prvi put je postao tata kad je imao 24 godine. Poznati bloger i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu priznaje kako tada nije imao pojma šta radi. “Bio sam mlad, zbunjen i uplašen, a zbog svega toga sam rekao neke zbilja glupe rečenice svojoj ženi. Danas se osećam grozno zbog toga i zbog toga sam odlučio popričati sa sobom iz prošlosti“, napisao je ovaj tata i dodao kako se nada da će novi očevi naučiti nešto iz njegovih grešaka.

Ovo je pet rečenica za koje Klint priznaje kako ih nikad nije smeo reći svojoj ženi nakon što je rodila njihovo prvo dete:

“KAD JE DOKTOR REKAO DA SE PONOVNO MOŽEMO SEKSATI?”

‘Jadan ti’. Nekoliko meseci bez seksa. Tvoja žena je upravo rodila dete od tri kilograma, u mom slučaju joj je dete ‘iščupano’ iz duboke otvorene rupe u stomaku (carski rez), ali to je ništa u u poređenju s time koliko si ti napaljen. Čoveče…nosi se s time! Tvoja žena je upravo devet meseci nosila vašu bebu, zatim imala veliku operaciju u kojoj je živo biće izvučeno iz nje i zatim je ugrubo ponovno ‘sastavljena’ natrag. Zar zbilja misliš da joj sad samo trebaš ti i tvoja pitanja o seksu? Razmisli glavom. Daj njenom telu da se odmori, itekako je zaslužila.

“KAD ĆEMO PONOVNO POČETI VEŽBATI?”

Znam šta si tu napravio. Lukavo si rekao ‘mi’, a ne ‘ti’. Znaš li što je tvoja žena upravo čula? ‘Trebaš se primiti posla i napokon izgubiti ove kilograme iz trudnoće’ ili ‘Nisi mi više privlačna nakon što si rodila’. S tim pitanjem si zapravo potvrdio ono čega se većina žena boji nakon porodjaja. Svaka čast, budalo. Oboje se prilagođavate na novu bebu, ali tvoja žena se prilagođava na novu bebu i na novo telo. Oženio si je jer je preslatka i predivna. Jer te je učinila da se osećaš boljim čovekom. Ne zato jer je super izgledala u uskim farmericama. Zbog toga, razmisli još jednom i daj novoj mami da diše.

“UMORAN SAM”

Slušaj, razumem te. Imati bebu iscrpljujuće je za oboje roditelja. Ne kažem da nisi umoran. Ali, kažeš li ženi da si umoran, ona će osećati kao da nešto treba napraviti kako bi ti pomogla da se odmoriš. Ili je to kao da je pitaš da te uteši ili nagradi što si takav ‘heroj’. To sada nije njen posao. Možeš potražiti emocionalnu podršku oko toga koliko si umoran bilo gde drugo. Jer, znaš što? Ona je ta koja dolazi ponovno k sebi, koja proizvodi mleko kako bi nahranila vašu bebu. Ona nema energije kako bi tebe utešila oko toga što se osećaš umorno i zato, učini joj uslugu i nemoj se žaliti o tome koliko si umoran.

“UM…MORAM LI JA PROMENITI PELENE?”

Da, da moraš! Ti si tata. Ovo je partnerstvo. Ako je beba zaprljala samu sebe, reši to. Nemoj prosleđivati prljavi posao svojoj ženi. Imaj malo ponosa. Ovo je novo doba. Ravnopravan muškarac može promeniti pelenu i osećati se dobro zbog toga. Iskoristi prednost činjenice što možeš i jednostavnim činom menjanja pelena bez prigovaranja – budi od pomoći svojoj porodici. Prestani biti len i prestani se ponašati kao da si bolji od tog posla!

“SAD SI NA PORODILJSKOM. TO JE KAO PRODUŽENI GODIŠNJI”

Ne! NIJE! To je vreme oporavka, budalo jedna. To je vreme kada se tvoja žena oporavlja, dolazi k sebi i povezuje se s bebom. Trebala bi dobiti koliko god vremena joj je potrebno. Ono što si zapravo hteo reći je ovo: Da barem ja mogu dobiti porodiljski kako bih brinuo za tebe i naše dete. Kako bih proveo više vremena s vama. Trebao bi biti ljut samo ako ne možeš dobiti porodiljsko kako bi više pomogao ženi i brinuo se za vaše dete, to jedino.

Izvor: Lolamagazin

Komentari

komentara