Trudnoća i majčinstvo

U kojim godinama je ženama najbolje da zatrudne

Napisao H. H.

Postoji li zaista pravo vrijeme da zatrudnite, pitanje je koje žene često postavljaju i na koje su ljekari konačno dali odgovor.

Mogućnost stvaranja života nesumnjivo je jedan od najljepših poklona koji se daruje ženama, ali uz njega ide i otkucavanje biološkog sata. Malo koja žena nije svjesna svog biološkog sata i činjenice da su joj šanse da zatrudni manje s godinama.

No, iako bi žena u dvadesetim mogla biti u plodnom stanju, ova decenija nije idealno vrijeme za žene da se bave trudnoćom i roditeljstvom, kažu stručnjaci. Mnoge žene u ranim tridesetim još nisu spremne da budu mame. Zato se većina stručnjaka i mama slaže da ne postoji savršeno doba za trudnoću.

Naravno, optimalno vrijeme da žena zatrudni je ono vrijeme kada je spremna, fizički, emocionalno, mentalno i finansijski i to vrijeme uveliko varira od žene do žene.

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nisu spremne da budu majke i brinu se o djetetu. To je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu, pojašnjavaju stručnjaci.

S druge strane, prema riječima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života jer je idealno u medicinskom smislu. Tomasa Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz New Jersey, kazao je da majke koje se odluče da rode djecu između 20. i 35. godine života imat će zdravije i lakše trudnoće.

Nažalost, istina je da plodnost kod žene počinje znatno opadati sa 32 godine, a još brže sa 37 godina. No, čak i tada je moguće ostati u drugom stanju naročito uz pomoć vještačke oplodnje, napominju ljekari. Za mnoge žene, idealne godine za vještačku oplodnju su između 35. i 42. godine, piše “Klix“.

Komentari

komentara