Trudnoća i majčinstvo

Ljekari obično savjetuju trudnicama – Koji lijekovi su bezbjedni u trudnoći

Napisao admin

I vitamin A u većim dozama može da bude toksičan, ne treba uzimati ništa na svoju ruku.


trudnoća (foto:cure.ba)

Ljekari obično savjetuju trudnicama da, ukoliko je to moguće, izbjegavaju lijekove, naročito tokom prva tri mjeseca. To je vrijeme kada se formiraju bebini organi, tzv. organogeneza.

Tada je beba i najosjetljivija na njihovo štetno dejstvo. Ali postoje bolesti i stanja, kao što su visok krvni pritisak, astma, epilepsija, kod kojih bi prekid terapije ugrozio zdravlje majke.

U tim slučajevima, prije propisivanja bilo kog lijeka, ljekar mora da procjeni da li je opasnost od uzimanja lijeka veća od rizika nelečenja bolesti. On će, takođe, odabrati lijek iz određene grupe, koji su sigurni za buduće mame. Na primjer, neki antibiotici su sigurni za trudnice, a neki nisu.

– Većina lijekova nije ispitivana na trudnicama, ali s obzirom na to da se dugo primjenjuju, prikupljeno je dovoljno informacija da ih danas smatramo bezbjednim – objašnjava dr Predrag Đurović, ginekolog KBC Zemun. – Bezbjednim se smatraju: acetaminofen (paracetamol) protiv temperature, glavobolje, groznice i bola, penicilin i polusintetski penicilini (sinacilin, amoksicilin), eritromicin, cefalosporinski antibiotici, kao i lijekovi za liječenje HIV-a. U ovoj grupi su i neki lijekovi za alergiju, uključujući loratidin (klaritin) i difenhidramin (benadril), za visoki krvni pritisak: metildopa, nifelat, većina lijekova protiv astme i neki lijekovi za depresiju.

Svi pomenuti medikamenti mogu da se uzimaju samo u dogovoru sa nadležnim ljekarom. Takođe, ljekara treba obavijestiti o bilo kojem alternativnom lijeku ili dodatku koje trudnica tokom devet mjeseci planira da uzima, bez obzira na to što na njemu piše „prirodno“, jer to ne znači da je i „sigurno“.

A ukoliko se dogodi da se ženi tokom trudnoće propišu neki novi lijekovi, treba naglasiti ljekaru da je žena u drugom stanju.

– Prenatalni vitamini su značajni za trudnice, ali je važno da se žena konsultuje sa ginekologom o sigurnosti uzimanja drugih vitamina, biljnih lijekova i dodataka – naglašava dr Đurović. 

– Recimo, i vitamin A može biti toksičan u većim dozama.

Stručnjaci, takođe, upozoravaju da postoje i lijekovi koje treba izbjegavati tokom drugog stanja jer povećavaju šansu za razvoj urođenih mana i drugih ozbiljnih nuspojava. 

Na ovom spisku su, upozorava naš sagovornik, lijek za bubuljice izotretinoin, ACE inhibitori za snižavanje krvnog pritiska, lijekovi za kontrolu epileptičnih napada, kao što je valproična kiselina (EFTIL), neki antibiotici, kao što su tetraciklini i doksiciklin.

Tokom trudnoće treba izbjegavati i varfarin koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, litijum koji se koristi za liječenje psihičkih bolesti, alprazolam, dijazepam i neke druge perparate za liječenje strahova, kao i paroksetin koji se koristi za liječenje depresije.

– I neki lijekovi koji se izdaju bez recepta, kao što je aspirin, ibuprofen, naproksen, nose rizik od urođenih mana, ali je on nizak i uglavnom se javlja ako se ti preparati uzimaju redovno i pred kraj trudnoće – napominje dr Đurović. 

– Treba imati u vidu i da prekid uzimanja lijeka može da uzrokuje određene probleme. Recimo, prekid terapije antidepresivima može da dovede do suicidnih ideja pacijentkinje, što takođe predstavlja veliki rizik.

Zapravo, upozorava naš sagovornik, nikada ne treba zaboraviti da nema lijeka koji se smatra 100 odsto sigurnim za korišćenje tokom trudnoće.

Zbog toga se mnoge trudnice opredjeljuju za neke alternativne terapije. 

Recimo, na problem mučnine u ranoj trudnoći mogu da utiču akupunktura, akupresura, korijen đumbira i vitamin B6 (piridoksin dva ili tri puta dnevno). 

Bol u leđima mogu da umanje masaže leđnih mišića i topla kupka. Naravno, prije nego što trudnica primijeni neke od ovih alternativnih terapija, mora da se konsultuje sa ljekarom.

Novosti

Komentari

komentara