Trudnoća i majčinstvo

Otkrivamo – Kada je vrijeme za trudnoću?

Napisao admin

Za trudnoću svi znamo šta je i šta zapravo predstavlja, ali da se ipak malo podsjetimo. Trudnoća je prije svega blaženo stanje, a do nje dolazi usađivanjem oplođene jajne stanice u endometrij maternice.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Žena koja je po prvi put trudna naziva se primigravida, a žena koja je više puta rađala je multigravida. Razvitak embrija započinje neposredno nakon oplodnje te se odvija u četiri faze kao što su brazdanje, formiranje zametnih listića, osnivanje organa i histološka diferencijacija organa.

Kao što se može primjetiti, a i što smo svi već davno naučili, u tijelu žene dok je trudna nastupa velika promjena, šta i nije čudno obzirom da se nosi potpuno novi život. Ali to su sve fizičke promjene koje su i više nego očite, ne postavlja se pitanje koliko se žena zapravo psihički promijeni nakon toga, odnosno da li se to uopšte događa i kada je osoba spremna na takvo nešto.

Vjerujemo kako ćemo se svi složiti da trudnoću treba planirati kad dođemo u određenu fazu psihičke zrelosti, odnosno kada znamo da smo spremni na veliku promjenu u svom životu kao i da više ništa neće biti isto nakon toga. Radi se o jednom sasvim novom poglavlju u životu koji nije bezazlen i za njega bi trebali biti spremni.

Kad bi krenuli s pitanjima koja je dob najprikladnija za par da imaju dijete bilo bi zaista teško odgovoriti, budući da se takve stvari teško mogu generalizirati ponajviše jer se kod većine parova događa spontano i to u različitim dobima života. Tu se priča o dvadesetima, tridesetima, pa čak četrdesetima.

Sa medicinskog stajališta za ženu je najbolje da rodi do četrdesete godine ponajviše jer postoji strah od komplikacija za nju i dijete. Ali kako je medicina dosta dogurala postoje slučajevi da žene rađaju i u pedesetima i to bez komplikacija. Koje je pravo doba, ovisi o tome kada ste vi i vaš partner dovoljno zreli i spremni za svoje dijete.

Naravno da dijete želimo imati sa osobom koju volimo i cijenimo, a iskreno nema ništa ljepše kada se dijete rodi u voljenoj obitelji, gdje je i više nego očito da mu se roditelji vole i da iste takve osjećaje gaje prema njemu. Dijete bi dakle trebali imati s voljenom osobom, ali nažalost pokazalo se više puta u životu kako to nije uvijek moguće i kako se trudnoće uglavnom događaju neplanirano između osoba koje su se tek upoznale. Vjerujemo kako idealna situacija ne postoji, ali zato postoji ona najbliža idealnom, a to je da se potrudimo da stvari idu onako kako bi trebale,prenosi Savjetnica.

cure.ba

Komentari

komentara