Trudnoća i majčinstvo

Šta pušenje tokom trudnoće čini Vašoj bebi? Pogledajte šokantne snimke ultrazvuka!

Napisao H. H.

Nova tehnologija u 4D rezoluciji omogućava doktorima da precizno utvrde kako pušenje utiče na fetuse u majčinoj utorobi. Prije su samo pretpostavljali, ali sada slike dokazuju, da fetusi između 24. i 36. sedmice starosti imaju snažne reakcije na pušenje majke.

Studije objavljene u 2015. godini u Acta Paediatric magazinu uključuju 20 trudnica. 4 su pušile prosječno 14 cigareta dnevno, a 16 ih nije nikako pušilo. Svaka žena je uradila 4 ultrazvuka u roku od 3 mjeseca. Rezultati su bili šokantni.

Fetusi čije su majke pušile su bili iritirani i napeti. Migoljili su se i imali više pokreta ustima. Doktori kažu da se njihov centralni nervni sistem nije razvio na isti nivo kao kod fetusa čije majke nisu pušile,piše magazin.ba

“Izrazi i pokreti lica kod fetusa čije su majke pušači upoređeni su sa onima čije majke nisu konzumirale cigarete i ustanovljeno je da se oni značajno razlikuju.”, rekao je dr. Nadja Reisaland, sa Durham Univerziteta i odjela za patologiju. Sve bebe u ovoj studiji su rođene zdrave.

Oni strogo vjeruju u to da nema nijednog opravdanog razloga za pušenje u trudnoći. “Rezultati istraživanja se slažu sa ostalima da stres i depresija imaju značajan uticaj na pokrete fetusa i da trebaju biti kontrolisani, ali ti rezultati ukazuju na činjenicu da nikotin ima puno više negativnih efekata na razvoj bebe od stresa i depresije.”, kaže Reissland.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da pušenje u trudnoći može podići rizik od prijevremenog poroda, uzrokovati jako malu težinu novorođenčeta, oštetiti tkiva pluća i mozga, smanjiti dopiranje kisika do bebe.

Pogledajte video:

Molimo vas podijelite ovaj članak i upozorite buduće majke o opasnostima i pomozite da se spase životi.

Komentari

komentara