Poslovni kutak

Savjeti – Šest načina da ostanete smireni na poslu

Napisao admin

Posao može da bude stresan. Telefon ne prestaje da zvoni. Kolege ne prestaju da pričaju. Toliko toga da se uradi, a tako malo vremena. Mada umjeren nivo stresa može da posluži kao dobar pokretač, pretjerani stres se negativno odražava na vašu produktivnost, da i ne spominjemo posljedice po vaše fizičko i emotivno zdravlje.
Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste se bolje osjećali.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

PREKINITE MULTITASKING
Odnosno, drugim riječima, ne pokušavajte da istovremeno obavljate veći broj stvari. Ako osjećate da postajete nervozni, skoncentrišite se na jedan po jedan zadatak. Zatvorite sve pretraživače na internetu, windows i aplikacije, osim onih koje su vam zaista potrebni. Zatvorite mail i podesite telefon da ne zvoni. Skoncentrišite se na to da obavite jednu ili dvije stvari, a onda se ponovo ulogujte, i provjerite da li ste u međuvremenu imali nekih poruka.

IZAĐITE NA SUNCE
Ako po čitav dan radite unutra, u istoj kancelariji, lako se gubi prava perspektiva, pa vam mail koji ste dobili od šefa, ili neki izgubljen fajl, mogu djelovati kao prava katastrofa. Samo nekoliko minuta provedenih napolju može, međutim, učiniti da stvari ne izgledaju tako strašno. Naučno je dokazano da sunce povećava osjećaj sreće. Kada smo izloženi jarkoj svjetlosti nivo serotonina raste, i zbog toga smo ljeti uglavnom bolje raspoloženi. Tokom radnog dana, pauzu za ručak ili kafu provedite napolju, na nekom sunčanom mjestu, ili izađite i prošetajte brzim hodom, čim osjetite da nivo stresa raste. 

RAŠČISTITE RADNI STO
Teško je da se ne osjetimo preopterećeno ako nam je sto pretrpan papirima, fasciklama i stikerima. Stručnjaci kažu da svaki radni dan treba započeti za čistim stolom. 

NABAVITE BILJKU
Neka zelena biljka u kancelariji popravlja zdravlje, smanjuje stres, pa čak i snižava krvni pritisak. Zaposleni koji imaju biljku u radnom okruženju brže reaguju, pod manjim su stresom i pažljiviji su od kolega koje je nemaju. 

PIJUCKAJTE ZELENI ČAJ
Zeleni čaj (piće koje se u svijetu najviše konzumira poslije vode) ima mnogo korisnih učinaka po zdravlje, a između ostalog smanjuje i stres. Ima samo malo kofeina i djeluje blaže od kafe, a istovremeno sadrži L-teanin, koji smiruje i pomaže da se održi jasna koncentracija.

KREĆITE SE
Bez obzira koliko vam je dnevni raspored pretrpan, nađite vremena za fizičku aktivnost. On pomaže da se smanji stres, održi rutina i da se bolje razmišlja. Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti, tijelo proizvodi više neurotransmitera koji čine da se osjećate dobro, poznatih kao endorfini, i pomaže vam da sačuvate dobro raspoloženje čak i ako dan postane po malo naporan.

cure.ba

Komentari

komentara