Poslovni kutak

Poslovna prilika koja daje moć tolikim ženama

Napisao H. H.

Da li ste ikada razmišljali da pokrenete vlastiti posao?

Sve više žena počinje da se bavi preduzetništvom, a prema drugom godišnjem istraživanju o preduzetništvu u svijetu koje je sprovela kompanija Herbalife Nutrition, 72% žena želi da pokrene sopstveni posao. Među tim ženama, 50% se trenutno ne bavi sopstvenim poslom, dok se 22% već bavi jednim poslom i želi da pokrene drugi.

Našom anketom, koju je sproveo OnePoll, se analizirao način razmišljanja 9000 žena iz 15 zemalja, uključujući 2000 žena u SAD u kojoj otkrivaju svoje najvažnije razloge, motivacione faktore i izazove sa kojima su se suočile prilikom pokretanja posla.

Najvažniji razlozi iz kojih žene počinju da se bave preduzetništvom

Nije lako donijeti odluku o pokretanju posla od nule. Koji su to motivacioni faktori koji podstiču preduzetnički duh? Kao svjetska kompanija koja se bavi ishranom i koja nudi priliku za zaradom, Herbalife Nutrition nastoji da razumije prednosti koje žene vide kada je riječ o preduzetništvu.

Najčešće navedene prednosti su:

 Potencijal za povećanje zarade (54%)
 Mogućnost da budu same svoj šef (52%)
 Fleksibilnost u poslu/životu (45%)
 Mogućnost da slijede svoju strast (40%)
 Više vremena sa porodicom (36%)

Takođe smo željeli da razumijemo druge motivacione faktore pored ovih. Za mnoge žene, biti preduzetnica znači osnažiti se, promijeniti život, biti nadahnuta i imati misao. U stvari, 45% ispitanica vjeruje da je preduzetnički posao prilika da se “ženama omogući više pozitivnih uzora.”

Drugim riječima, jedan od najvažnijih motivacionih faktora zašto žene žele da postanu preduzetnice je što mogu da pomažu budućim generacijama. 80% ispitanica je reklo da su one pokrenule posao da bi bile uzor mlađim ženama i djevojkama.

Uobičajeni izazovi prilikom pokretanja novog posla

Dok mnogo žena ima želju da pokrene nov posao, željeli smo da pomenemo rizike, izazove i probleme koji se javljaju u preduzetničkom poslu. Kada su upitane šta ih sprečava da pokrenu posao, naše ispitanice su navele sledeće:

 Početni troškovi pokretanja posla (52%)
 Nedostatak novčanih sredstava ili podrška (44%)
 Neupućenost koje korake da preduzmu da bi pokrenule posao (24%)
 Ograničeno znanje i obuka za pokretanje, upravljanje i razvijanje posla (19%)

Novi poduhvati mogu biti obeshrabrujući, a mnoge ljude zastrašuje pomisao da pokrenu nešto novo. Kao većina nas, mi želimo da budemo sigurni u svoje vještine prije nego počnemo da se bavimo nečim novim.

Iz ovog razloga je 52% ispitanica reklo da bi im mentor koji bi ih vodio u preduzetničkom poslu pomogao da naprave prvi korak u pokretanju posla. Čuli smo slične priče od naših Nezavisnih Distributera koje obučavaju njihovi sponzori.

Našom anketom je utvrđeno da bi 43% žena preduzelo prvi korak kada bi imalo priliku da vodi posao djelimično radno vreme dok ne budu spremne da rade puno radno vrijeme.

Na koji način Herbalife Nutrition vrši obuku i daje moć ženama preduzetnicama?

Herbalife Nutrition podržava Nezavisne Distributere na svakom koraku. Iz tog razloga kompanija nudi širok spektar alata, uključujući online resurse kojim se pokrivaju relevantne poslovne teme kao što su:

 Kako napraviti poslovni plan i pratiti troškove?
 Kako otvoriti i voditi Nutrition Club?
 Obuka o proizvodima: ključne prednosti, upotreba i sigurne preporuke.
 Samopouzdano objavljivanje svjedočanstava o poslu, proizvodima ili gubitku telesne težine.
 Upotreba društvenih medija u cilju privlačenja pratilaca i angažovanje konzumenata.

Ova edukacija je podržana mentorskim odnosom koje Distributeri imaju sa svojim sponzorima. Taj blizak jedan-na-jedan odnos podstiče i motiviše nove Distributere da steknu znanje i pohađaju obuke, tako da mogu da pružaju usluge svojim konzumentima.

Više informacija o Herbalife Nutrition poslovnoj prilici možete pročitati OVDJE.

Komentari

komentara