Poslovni kutak

Koje su to – 8 stvari koje vam šef neće reći

Napisao admin

Da li ste se ikada zapitali šta vašem šefu prolazi kroz glavu kada vas pozdravi? Napravili smo malo istraživanje umjesto vas. Slijedite ove korake i možda baš vi budete sledeći u redu za unapređenje.


Posao (Foto: Cure.ba)

Provjeravamo Facebook

Prije nego što objavite bilo šta na Facebooku, zapitajte se: „Da li želim da ovo pročita i moj šef?“. Budite oprezni u tome šta ćete reći kakav vam je bio vikend ili koliko nekoga ne podnosite. Većina firmi provjerava društvene mreže.

Stav je sve

Ono što vam poslodavac neće reći, a što je čak bitnije i od izvršenja zadataka i praćenja naređenja, je vaš odnos ka kancelarijskoj politici i radnim kolegama. Čak i ako briljantno odradite posao, ako vas vaše kolege smatraju za neljubaznu i neprijatnu osobu, veoma teško ćete doći do unapređenja.

Progovorite

Većina privatnih poslodavaca voli zaposlenike koji se ne boje pokazati svoje pravo lice. Oni misle da nije dovoljno da samo sjedite, radite i zauzimate prostor već je potrebno i da progovorite i zauzmete stav. Zato, ako želite povišicu, ne libite se da je tražite.

Odjeća je bitna

Oblačite se tako kao da svaki dan očekujete da ćete biti pozvani na sastanak sa direktorom ili vlasnikom. Čak iako vaš šef  ima mnogo važnije stvari na pameti nego da se fokusira na vašu odjeću, vi je ne smijete zapostaviti.

Komunicirajte na pravi način

Ako niste sigurni da li šef više voli da komunicira putem e-maila ili telefona ili mu je pak najdraže da se nađete u sali za sastanke – jednostavno ga pitajte koji vid komunikacije mu najviše odgovara. Takođe pitajte oko čega su mu potrebne konsultacije i šta preferira. To svakako možete obaviti sami. Bitno je i da ne zadirete u privatnost. Ako je šef pomalo zatvorena i stidljiva osoba, nema potrebe da navaljujete sa sastancima lice u lice.

Riješite problem

Većina zaposlenih se nađe u nekom poslovnom problemu i očekuju od šefova da ih oni riješe. Ako se suočavate sa poteškoćama u nekom projektu ili sa nekim klijentom i niste sigurni koji sljedeći korak da poduzmete, predstavite šefu tri moguće opcije – on će cijeniti vaš trud tim više što pokazujete da možda i sami imate soluciju.

Ne stidite se

Vaš šef ne može znati šta svako od zaposlenih radi na dnevnoj bazi. Redovno ga izvještavajte o zadacima i postignućima koje ste završili, što će vam ići na ruku kada se budu donosile odluke o unapređenju.

Budite odgovorni

Nebitno da li kasnite ili ste zapeli u ogromnom projektu, nemojte pokušavati da krivite nekoga drugog. Niko vas neće smatrati ozbiljnim, osim ako ne prihvatite krivicu kada ste zabrljali. Fraza poput: „Žao mi je. Neće se ponoviti.“ može vam mnogo pomoći.

cure.ba

Komentari

komentara