Poslovni kutak

Otkrivamo – Stvari koje šef ne bi trebao reći zaposleniku

Napisao admin

Odnos između šefa i zaposlenika može biti dobar ili loš. No, rijetko možete naći nešto dobro u takvim odnosima. Uvijek postoji vjerovatnoća da će jednog dana zaposlenik ili drugog dana šef, imati problema sa suprotnom stranom.


Šef (foto: cure.ba)

U mnogim firmama, šef smatra da ima potpunu slobodu reći sve što misli (dobro ili loše) svojim zaposlenicima. Šef kao glavni u firmi često osjeća da posjeduje zaposlenika dajući mu platu. Nakon takvog oštrog stava, šef može oštetiti ugled firme, a to također utiče na rad i produktivnost. Dakle, da bi imali zdrav odnos između zaposlenika i poslodavca, šef bi trebao biti oprezni o tome što on / ona kaže. Jedna pogrešan izjava ili samo jedna pogrešna riječ može vas staviti u nevolji. Dakle, evo nekoliko stvari koje šef nikada ne bi smio reći njegovom / njezinom zaposleniku.

 

Žao mi je, ne mogu ništa učiniti:

Šef ima moć i izvore da učiniti sve što je moguće u toj organizaciji. Ovo bi moglo biti veliko očekivanje od vaših zaposlenika, ali to je ono što biste vi trebali uraditi za njih! Ako taj događaj nije pod vašom kontrolom, razgovarajte i ponudite neke ideje sa vašim zaposlenikom.

 

On / ona je bolja od vas:

Šef ovo ne bi trebao reći svom zaposleniku, osim ako ne želi da mu/joj da otkaz. Ukoliko kažete ovu rečenicu pred njim / joj pokazujete pristranost i to također može obeshrabriti vašeg zaposlenika. 

 

Ja te plaćam, radi kako ja kažem: 

Ovo je još jedna stvar koju šef nikada ne smije reći njegovom zaposleniku. Vi plaćate vašeg zaposlenika, ali to ne znači / ona  da bi on trebao postati vaš rob.

 

Nemojte mene pitati o tome: 

Vi ste šef, tako da vaš zaposlenik može doći i razgovarati sa vama o nekim pitanjima. Kao šef, vi trebate  ponuditi rješenja i promatrati da li su stvari ispravljene ili ne.

 

Raspravljajti o poslu za vrijeme kafe i ručka: 

Kafa ili ručak je jedino vrijeme u toku radnog dana kada se zaposlenik može opustiti i osvježiti njegov / njezin um. Ako ih „natjerate“ da i tada razmišljaju o radu i raspravljate o radu redovno za vrijeme pauze,  vaš zaposlenik će uskoro postati radoholičari!

 

Nemojte biti previše bliski sa vašim kolegama: 

Ovo je osobna stvar i šef nikada to ne smije reći svom zaposlenik. Komunikacija je vitalan sastojak koja je potrebna za zdravu radnu okolinu u organizaciji. To je nešto oko čega se ne trebate miješati. 

ljepota.ba

Komentari

komentara