Moda

Jarke dugine boje – Kolorbloking trend – šta, kako, gdje (FOTO)

Napisao admin

Jarke dugine boje momentalno zapinju za oko, ali istovremeno mnoge ljubitelje mode stavljaju u nezgodan položaj. Kako do kolorblokinga? Kako pravilno izabrati jarko obojeni komad odjeće, kako kombinovati jarke i kontrastne boje, kako uklopiti kolorbloking trend, a ne izgledati kao hodajuća paleta boja? Na prvi pogled, čini se da na sva ova pitanja nema odgovora jer mnoge žene često izbjegavaju ovaj trend iz straha da ne naprave neku modnu grešku. Međutim, svi znamo da moda voli smjelost, kreativnost i eksperimentisanje pa hajde onda da naučimo kako da pravilno uklopite kontrastne boje i izgledate blistavo i zadivljujuće.


jarke dugine boje (foto:cure.ba)

Šta je to kolorbloking?

Kolorbloking trend je svuda oko nas, od crvenog tepiha i modnih časopisa do ulične mode i naših omiljenih prodavnica. Osnovni princip u kolorblokingu je kombinovanje različitih boja i nijansi. Možete, recimo, da kombinujete jednu boju sa dvije različite nijanse druge boje ili možete da idete na smjeliju opciju i probate sa tri ili više nijansi. Ustvari, to i jeste ono što tišti ljubitelje mode – kako utvrditi koje kombinacije boja kreiraju skladnu uniju?  Šta učiniti da se izbjegne “vrišteći” i “prenaglašen” izgled?

Kolorbloking savjeti

Glavno pravilo kolorbloking-a je da se izbjegnu oštri kontrasti. Uparene boje ipak moraju ostati u okviru istog sentimenta. Jarke boje idu sa jarkim, dok mirnije boje kreiraju odličnu kombinaciju sa mirnim bojama. Iz tog razloga, roza prelijepo izgleda u kombinaciji sa narandžastom, dok ista ta roza se nikako ne može uklapati sa svijetlo zelenom.

Najlakše rješenje je da slijedite pravilo “kruga boja”. Tu su boje smještene u spektru baziranom na prirodnom prelazu boja iz jedne u drugu.  Za najbolju kolorbloking kombinaciju idu, recimo,  boje koje su na bazi organske tranzicije iz jedne u drugu. Ove boje, koje se nalaze sa obije strane određene boje su najbolje za sklapanje jedne kolorbloking kombinacije. Na primjer, crvena najbolje izgleda kada se spoji sa narandžastom ili ljubičastom (može i sa rozom), žuta najbolje ide sa svijetlo zelenom ili bojom senfa, dok se tirkizna najbolje uklapa sa plavom ili zelenom. Prvo krenite sa osnovnim bojama: crvenom, žutom i plavom, a onda krenite sa sekundarnim bojama, odnosno bojama izvedenim iz osnovnih boja: zelenom, ljubičastom i narandžastom. Kombinaciju upotpunite sa tercijarnim tonovima koje nastaju mješanjem osnovnih i sekundarnih boja.  

Posebno važna stvar za početnike je da se prouče svi aspekti spektra boja. Ako ste uvijek voljeli nositi neutralne boje, crnu i bijelu, ne žurite da se obučete u sve moguće dugine boje. Umjesto toga, sparite slične boje, kao što su plava sa tamno plavom ili teget, rozu sa crvenom ili lila sa ljubičastom.

Još nekoliko tajni stilizovanja u kolorblokingu

• Roza ima specijalno mjesto u kolorbloking sistemu. Vrlo lako može da zamijeni crvenu i da se koristi u svim mogućim kombinacijama boja u koje biste obično ubacili crvenu. 

• Smaragdno zelena i jarko crvena boja savršeno idu jedna uz drugu zbog taakozvanog “faktora nakita”, odnosno činjenice da su obije popularan izbor u draguljarstvu. Obije boje odišu dragocjenim sjajem, poput zlata i bakra.  

• Bitno je držati se iste saturacije boja: neon boje se slažu sa neon, a pastelne sa pastelnim toonovima. 

• Pokušajte da se igrate u rangu od tri boje u jednom autfitu, da biste izbjegli modne greške. Četvrta će već biti previše.

• Obratite pažnju na ten i boju kose. Na primjer, kobalt plava i voćno zelena gube svoju draž kad za “podlogu” imaju svijetao ten i plavu kosu.   

• Imajte na umu da će kolorbloking suviše svijetle boje i suviše drečave boje vašu figuru učiniti krupnijom. 

• Najlakši i najsigurniji način kolorblokinga je da nosite neutralniji autfit sa aksesoarom jarkih boja, kao što su na primjer, par cipela u dvije drečavije boje, šarena torba ili dvobojnu narukvicu. 

• Ako se još uvijek plašite upustiti u kolorbloking, ali ipak želite da se istaknete, pokušajte sa već gotovim kolor bloking komadima, kao što je haljina složena od dvije ili tri boje. 

• Ne izbjegavajte printane komade u kolorblokingu, ali ih ipak svedite na minimum. Na primjer, možete da nosite maramu sa printom uz  kolorbloking kombinaciju.

Šta nositi uz kolorbloking kombinacije?

Dok nosite kolorbloking kombinacije važno je da znate gdje je granica. Drečavi i kolorbloking autfiti mogu da se kombinuju samo sa neutralnim i minimalističkim aksesoarom. Ako izaberete laganu proljećnu kolorblok haljinu (kao što je narandžasta i ljubičasta ili crvena i plava), izaberite neutralni aksesoar. Izaberite jednostavnu i elegantnu platformu u boji kože ili bež pismo torbicu, jednostavnu ogrlicu ili minđuše koje neće dodatno privlačiti pažnju. Takođe vodite računa da uz kolorbloking kombinacije ide šminka u prirodnim, nježnim tonovima.

Poslednje, ali isto tako vrlo važno pravilo kolorbloking trenda je da budete samouvjereni i da se nikada ne bojite da iskažete svoju maštu i raspoloženje kroz odjeću. Slobodno eksperimentišite i u svakoj novoj boji otkrićete nešto novo o sebi.

cure.ba

Komentari

komentara