Moda

Često inficiranje – Prirodno liječenje žuljeva

Napisao admin

Žuljevi se javljaju kao posljedica nošenja nove obuće, tijesne obuće i obuće lošeg kvaliteta. Mnogima od nas žuljevi često puknu a to je loše jer se mogu jako lako inficirati.


Foto:arhiva

Najbolja je opcija da žulj pukne sam od sebe,ako je moguće stavite zavoj preko njega. Kada žulj pukne sam od sebe, trebate te čistiti redovno kako se nebi javila infekcija. Uz pomoć nekoliko prirodnih biljaka možete smanjiti bol, ubrzati zacjeljivanje i spriječiti infekciju žuljeva.

 

1. Aloa vera

Sok biljke aloe vera je odličan prirodan lijek za žuljeve. Kada otkinete komadić aloe vere, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloe vere. Možete napraviti i svoj ”aloe vera gel”. Nekoliko komadića aloe vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloe vera gel je gotov.

 

2. Žutika (Berberis vulgaris)

Žutika je poznata zbog svojih ljekovitih svojstava već tisućama godina. Danas je poznato da žutika ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tinktura ili sok ove biljke se primjenjuje lokalno, direktno na žulj. Biljka je vrlo moćna, zbog toga ju koristite u malim količinama.

 

3. Kantarion

Kantarion je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva. Kantarion ili Gospina trava je jako cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Ljekovitost kantariona je širokog raspona, zato ne nosi ovo ime uzalud, a njeno ulje posebno je poznato i cijenjeno. Ulje kantariona bogato je hipericin, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože.

 

Kako možete spriječiti žuljeve?

Nosite odgovarajuću, udonu obući i čiste čarape. Poznato je da tijesna obuća ili cipele sa visokom petom povećavaju šanse za nastanak žuljeva. Žuljevi se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zbog toga ako se često znojite češće mijenjajte čarape, a za ruke prilikom rada koristite rukavice kao zaštitu.

 

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara