Moda

Ključ dobrog izgleda – Kojem obliku tijela pristaje koja odjeća?

Napisao admin

Kao što već znate, postoji nekoliko različitih vrsta oblika tijela kojima pristaju različite stvari, a ključ dobrog izgleda je u određivanju vašeg oblika tijela i onoga što njemu najbolje pristaje! Neki možda imaju široke bokove i tanak struk, pa im standardne farmerke ne stoje baš najsjajnije, rukavi su nam predugački ili prekratki, grudi previše velike da bismo mogli da zakopčamo bluzu.


Odjeća (Foto: cure.ba)

Iako su modne kuće odjeću pokušale da učine što univerzalnijom tako da pristaje većini kupaca, itekako pomaže ako pri kupovini nove odjeće znate koji je vaš oblik tijela i šta mu tačno pristaje. Uz pomoć ovog malog vodiča odredite koji oblik tijela vi imate i šta vam najbolje pristaje.

Oblik četvorougla

Poznat je još i kao oblik daske, novina ili olovke, žene s ovim oblikom tijela uglavnom imaju malo ili nimalo oblina. Izbjegavajte široku odjeću i akcenat stavite na onu odjeću koja naizgled dijeli vašu visinu i naglašava struk, poput naboranih topova s volanima, ženstvenih sakoa s naglašenim ramenima ili lepršave haljine koja se veže u struku.

Oblik kruške

Ako ste rođeni s tankim strukom i povećim kukovima, vaše tijelo ima oblik zvona, odnosno kruške. Svoj izgled možete poboljšati time što ćete u njega uvesti ravnotežu, pa odaberite odjeću koja naglašava gornji dio vašeg tijela, poput one s naglašenim ramenima ili s istaknutim dekolteom, kao i onu koja naizgled ‘umanjuje’ promjer vaših bokova.

Oblik pješčanog sata

Iako se ovakav oblik tijela nerijetko smatra najpoželjnijim zbog istaknutih atributa koji se vezuju uz ženstvenost, istina je ta da je upravo ovakav oblik tijela najkomplikovanije odjenuti. Ako imate naglašene grudi i bokove, a tanak struk, izbjegavajte široku odjeću u širokom luku. Najbolje će vam pristajati majice s V izrezom koje će umanjiti izgled vaših grudi, a trebalo bi da izbjegavate i preusku odjeću koja dodatno naglašava vaše ionako dovoljno istaknute obline.

Oblik jabuke

Tijelo oblika jabuke ili pehara karakterišu široka ramena i tijelo koje se sužava prema vitkim nogama, koje su vam najveći adut, pa ih naglasite kad god stignete. Na primjer, trebalo bi da imate nekoliko haljina koje sežu taman iznad koljena, a preporučljivo je nositi i majice sa V izrezom.

Oblik lizalice

Ovaj oblik tijela karakterišu jako dugačke i velike grudi. Ako ste građeni ovako, imate fizičke karakteristike slične nekim od najpoznatijih i najljepših žena na svijetu. Najbolje će vam pristajati “boot cut” farmerke koje će stvoriti ravnotežu između nogu i grudi, a odjeća koja se veže u struku odvući će pažnju od vašeg izraženog poprsja.

Oblik korneta

Ovaj oblik tijela ima široka ramena, male grudi, nepostojeći struk, uske bokove i duge vitke noge. Ovo je klasični oblik tijela kakav uglavnom imaju manekenke, a najbolje ćete izgledati u odjeći koja naizgled stvara obline na vašem tijelu ili uskim farmerkama koje naglašavaju vaše bokove.

Oblik vaze

Ako imate blago izražene obline, viši struk, jednake i pravilne grudi, uska bedra i noge, tada imate tijelo u obliku vaze koje se smatra veoma privlačnim i seksi, a najbolje mu pristaju strukirani komadi odjeće, baš kao i majice širokog izreza. Ovakav oblik tijela istrpjeće bilo kakav stil.

Oblik tijela kao čunj

Ovaj oblik tijela karakteriše mršaviji gornji dio tijela koji se lagano širi prema donjem do povećih bokova, bedara i potkolenice. Topovi, majice i jakne sa širokim prorezima privući će pažnju prema ramenima i naizgled izbalansirati gornji s donjim dijelom tijela. Birajte odjeću koja svojim krojevima nadomješta volumen u gornjem dijelu tijela.

net.hr

Komentari

komentara