Ljubav i veze

Istraživanje – Muškarci mršave, a žene se debljaju kada počnu živjeti skupa

Napisao admin

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da se nakon zajedničkog useljenja većina žena počne debljati, a da muškarci počnu mršaviti. Oko 30 posto žena je priznalo da su, nakon što su počele živjeti sa svojim partnerom, mnogo više i jele, što je rezultiralo viškom kilograma.


par (foto:cure.ba)

Isti postotak muškaraca je priznao da su smanjili unos hrane u organizam. Mnogi su rekli i da su nakon useljenja počeli mnogo češće konzumirati “žensku” hranu, kao što su jogurt i salata.

Nutricionisti kažu da parovi koji zajedno pripremaju hranu često ne uzimaju u obzir razlike u potrebama organizma kada je hrana u pitanju te da često jedu iste porcije hrane.

Nutricionistica Fiona Hunter kaže da se takav pristup može odraziti negativno na zdravlje oba partnera zbog razlike u potrebama za vitaminima.

“Spajanje vlastite ishrane sa ishranom partnera može, pored viška kilograma, imati i druge negativne posljedice. Muškarcima su potrebni drugačiji B vitamini nego ženama”, kazala je Hunter.

Istraživanje je također pokazalo i da ljudi malo znaju o različitim vrstama hrane te o njihovim sastojcima. Samo polovina žena je znala da je folna kiselina veoma bitna tokom trudnoće, a samo mali broj muškaraca je mogao navesti koja hrana je bogata kojim vitaminima.

Istraživanje je urađeno na 1.300 parova.

cure.ba

Komentari

komentara