Ljubav i veze

Tako izbjegavaju parazite – Oko 80 posto žena privlačnijim smatra muškarce bez dlaka na prsima

Napisao admin

Oko 80 posto žena u različitim kulturama privlačnijim smatra muškarce bez dlaka na prsima, a jedno od evolucijskih objašnjenja je da tako izbjegavaju parazite.


muškarac (foto:cure.ba)

Tek 20 posto žena dlakava muška prsa smatra privlačnijima od obrijanih, dok se ostalim više sviđaju muške grudi s malo ili nimalo dlaka, utvrdila je studija slovačkog Univerziteta Trnava.

U njoj su volonterke ocjenjivale izgled muškaraca prije i poslije depiliranja grudi. Većini njih gola prsa su izgledala privlačnije, iako ni same nisu znale da kažu zašto.

Postoje brojne evolucijske teorije koje objašnjavaju zbog čega su ženama privlačniji manje dlakavi muškarci, a jedna od njih govori da su tako one izbjegavale vaši i druge parazite koji su se mogli nastaniti na dlakavim mužjacima.

“Ipak, čini se da ta evolucijska teorija nije odgovor, jer bi po njoj u kulturama koje su bliže ekvatoru i gdje su paraziti češći trebali da izbjegavaju dlake, ali upravo tamo se one smatraju privlačnima,” objasnio je voditelj studije, profesor Pavol Prokop.

Ranija istraživanja potvrdila su da izgled bez ili s malo dlaka preferiraju žene u Kini, Novom Zelandu, Kaliforniji i Turskoj, a jedino u Kamerunu su ženama privlačniji dlakavi muškarci.

Neka istraživanja pokazuju da su ženama u plodnim fazama ciklusa privlačniji muškarci bez dlaka, dok im prije i poslije ovulacije dlake ne smetaju toliko.

cure.ba

Komentari

komentara