Ljubav i veze

Istraživanje – Veliki broj žena, koje su u stabilnoj vezi, sklone dobivanju na težini

Napisao admin

Sigurnost koju pruža dugoročna ljubavna veza, osim cijeloga niza pogodnosti, ima i poneku lošu stranu. Novim istraživanjem naučnici su otkrili da je veliki broj žena nakon nekoliko godina stabilne veze sklono dobivanju na težini.


stabilna veza (foto:cure.ba)

Nakon provedenog istraživanja firme LighterLife, naučnici su otkrili da je čak 90 posto žena, nakon što se skrase s dugoročnim partnerom, sklono dobivanju na težini. Tako, kako tvrde naučnici, žena prosječno dobije čak sedam kilograma, a njih 54 posto deblja se unutar četiri do šest mjeseci veze, piše Daily Mail.

Kako objašnjavaju naučnici, to se događa jer se nakon četiri, odnosno šest mjeseci veze žena u vezi s partnerom osjeća sigurno i ugodno, prenosi Tportal. Od hiljadu žena koje su učestvovale u istraživanju firme LighterLife čak trećina je izjavila da za nakupljene kilograme krivi ugodne večeri koje provode s partnerom ispred televizora uživajući u grickalicama.

Svaka peta žena otkrila je da, zbog toga što se sa svojim partnerom osjeća ugodno, manje brine o vlastitom izgledu i figuri, a svaka deseta žena rekla je da je kilograme dobila zahvaljujući kaloričnim večerama u kojima je uživala s partnerom.

Mandy Cassidy, psihoterapeutkinja firmi LighterLife, kaže: ‘Često čujem žene kako se žale da su se nakon nekoliko mjeseci veze udebljale. Kada nisu u vezi ili su pak u fazi udvaranja, žene se više trude oko vlastitog izgleda te uživaju u muškim pogledima. Nakon nekoliko mjeseci veze, kada odnos s partnerom postane ozbiljan, žene shvaćaju da će njihov odabranik biti uz njih bez obzira na to kako izgledaju. Kombinacija tih osjećaja, promjene načina života i većih porcija hrane često rezultira viškom kilograma.’

Istraživanjem je otkriveno da je, od 90 posto žena koje su se nakon nekoliko mjeseci veze udebljale, dvije trećine njih dobilo između šest i 12 kilograma, četvrtina ispitanih žena dobila je manje od šest kilograma, a zabrinjavajućih 12 posto ispitanica dobilo je više od 12 kilograma.

‘Ženama je dnevno potrebno 500 kalorija manje nego muškarcima. No kada partneri zajedno pripremaju obrok, često pojedu i iste porcije. Samo nekoliko dodanih kalorija svakoga dana dovoljno je za nakupljanje viška kilograma tokom dužeg razdoblja’, kaže doktorica Hilary Jones.

cure.ba

Komentari

komentara