Ljubav i veze

Saznajte – Da li je vaš partner posesivan?

Napisao admin

Zdrav odnos je onaj koji omogućuje da oba partnera imaju svoj vlastiti prostor, a ne samo da budu jedno uz drugo 0 – 24 sata. Ukoliko sumnjate d aje vaš deško posesivan, jer pokazuje određene znakove, pogledajte sljedećih 6 znakova koji će vam to sigurno potvrditi.


Žena i muškarac (Foto: Cure.ba)

1.    On želi znati gdje ste bili.
Najočitiji znak posesivnog partnera jeste da on želi da u svemu ima kontrolu. To znači da želi da kontroliše vas, vaše ponašanje, i sve druge vaše odnose.  Ukoliko vas često zove u toku noći, kako bi provjerio gdje ste i šta radite, vaš partner je vjerovatno posesivan. Ovakvo ponašanje rijetko znači da vas voli i da mu nedostajete, već on želi da kontroliše svaki aspekt vašeg društvenog života.

2.    On vas zove deset puta na dan.
On vas zove deset puta dnevno očito da “vidi šta radite”. To nije romantično, ukoliko vas vaš partner poziva ili vam šalje tekstove usred noći, kada zna da ste otišli na spavanje. To je njegova nesigurnost i potreba da zna gdje ste, s kim ste i šta radite.

3.   On tvrdi da nema prijatelja osim vas.
Ovo je manipulativno ponašanje. Tvrdeći da ste središte njegovog života, čini se da vas stavlja iznad svih, ali on ustvari pokušava da vas stavi u poziciju gdje svaka mala stvar u vašem životu mora biti vezana za njega.  Ukoliko budete htjeli ponekad izaći sa vašim prijateljima, on će vam reći da ga zanemarujete.

4.    On želi tačno znati kako znate tog muškarca.
Mnoge žene vole kada njihovi partneri pokažu malo ljubomore, jer im to laska. Razlika između ove ljubomore i posesivnosti jeste kada vaš partner nije zadovoljan činjenicom da muškarac kojeg ste vidjeli u tržnom centru, nije samo vaš radni kolega. On želi da zna sve – da li je oženjen, da li je u vašem odjelu, i kako imate toliko toga da kažete jedno drugome dok niste na radnom mjestu.

5.    On vam govori šta da oblačite.
Ovdje nije riječ o jednostavnom prijedlog tu i tamo. To je čovjek koji ima prijedlog svaki dan i cijeli dan. On će naglasiti da je vaša haljina ili majica prekratka, vaše hlače pretijesne i slično. Dakle, ako ustanovite da ne možete otići u prodavnicu bez pratnje svog partnera, to je jasan znak da je on previše posesivan.

6.    On mora znati zbog čega trebate posjetiti svoju porodicu.
Većina posesivnih muškaraca ne voli da njegova djevojka posjećuje svoju porodicu, ukoliko oni nisu tu, kako bi mogli kontrolisati konverzaciju. Ovo nije zbog toga što su ljubomorni na to šta će njihova djevojka uraditi, već  se više boje da ne budu razotkriveni. Svi ti muškarci znaju da porodica može uticati na odluke njihovih djevojaka. Na kraju će postići to da njihova djevojka sve manje i manje odlazi kod svojih roditelja i rođaka, jer se on ne osjeća “ugodno” sa njima.

cure.ba

Komentari

komentara