Ljubav i veze

Istraživanja pokazala! – Otkrivamo koje sve tajne muževi kriju od supruga

Napisao admin

Oko 70% žena učesnica u anketi se izjasnilo da su nakon 20 godina braka sigurne da njihov muž nema tajni, ali da je ipak moguće da nije sve rekao. Po mišljenju stručnjaka dovoljan je jedan primjer za potvrdu ovih navoda, recimo pokušaj da žena uzme mobitel od muža ili traži šifru kojom je zaključan njegov telefon.


Foto: arhiva

Neka istraživanja muško ženskih odnosa u svijetu pokazuju da je moguće uspješno funkcionisanje veze ili braka i pored činjenice da svi imamo svoje tajne. Slično mišljenje ima i većina ispitanika u BiH, kao i stučnjaka koji se bave istraživanjem odnosa između žena i muškaraca, što nam je potvrđeno u Centru za društvena istraživanja „Global Analitika“ iz Sarajeva.  Posebno su zanimljivi odnosi u braku, u vremenu brzog življenja i svakodnevnih tehnoloških napredaka, koji omogućuju brze kontakte i poznanstva.

Većina žena u BiH je svjesna koliko je važno da budu otvorene i iskrene sa svojim mužem, ali realnost je da smo ipak samo ljudi.

Psiholozi iz „Global Analitike“ su stava dau takvim situacijama treba uzeti u obzir razliku između nezdravih tajni i nečega što se zove privatnost. Evo nekih primjera tajni koje muževi ne žele dijeliti sa suprugama.

Postalo  je stvarno dosadno u krevetu

Prva ispovijest: “Prije godinu dana smo dobili naše drugo dijete i poslije toga mi rijetko imamo seks. Kada to i radimo, to je ista rutina i nije baš zabavno. Činjenica je da smo oboje zauzeti poslovima, umorni, tako da u krevetu nije zanimljivo kao što je nekada bilo. Oboje smo svjesni da bi mogli učiniti nešto da se to promijeni, ali se pokaže da ne izgleda kao da imamo dovoljno vremena i energije.”

Stručnjaci kažu: Teško je taj problem riješiti preko noći, ali svakako da pomaže  otvoren, zdrav i iskren razgovor o svom seksualnom životu i to je od ključnog značaja za sretan brak.

Njegove noći sa prijateljima

Druga ispovijest: “Umjesto da ide ravno kući nakon posla, muž ponekad izađe sa prijateljima na piće. Ali umjesto da to i kaže on se pravda da je do kasnije radio i da je ostao na poslu. Pravda to time da mu je neophodan odmor i da ne želi da se supruga pita zašto je izabrao pivo umjesto nje.

Stručnjaci kažu: Oba partnera trebaju individualno vrijemena sa svojim prijateljima, a ako to međusobno  kriju vjerojatno je razlog da nedostaje dovoljno slobode.

Flertovanje na poslu

Treća ispovjest: “Moj muž previše vremena razgovara sa ženom sa kojom radi, jeste da je ona udata i da on govori da je to samo prijateljstvo, ali da li je iskren o toj situaciji? Ponekad me to izluđuje, a ponekad prihvatim da je ipak sve to samo posao.”

Stručnjaci kažu: Bezopasan flert često se ispostavi i nije tako bezopasan, već to može biti početak emocionalne ili fizičke afere. Svaki par može postati ranjiv radeći zajedno, ako se to ponašanje pretvori u naviku. Ako sumnjate da bi muž mogao biti zaljubljen u nekoga na poslu, ohrabrite ga da to prizna, a onda možete podijeliti svoje tajne fantazije sa njim, jer skrivena želja za flertom zapravo može biti dio vlastite želje, te pozitivno uticati na vaš seksualni život.

Nije zadovoljan svojim tijelom

Četvrta ispovijest: “Nakon 40-e sam dobio na težini, stomak mi je veći, nemam kondicije,  iako moja supruga ništa ne kaže, osjećam  da joj nisam privlačan kao ranije. Ne osjećam se zadovoljno zbog toga, iako ona ne prigovara niti me izbjegava zbog toga.”

Stručnjaci kažu: Svi prolaze kroz ovu fazu, jednostavno se radi o životnom procesu i to kod nekih muškaraca utiče na samopouzdanje. Ako i primjetite da muž prekriva stomak ili ne želi pričati o tome kako se udebljao, pokušajte pohvaliti neke druge njegove osobine, inteligenciju, duhovitost i sl.

On masturbira

Peta ispovijest: “Pokušavali smo da supruga zatrudni već duže vrijeme, imali smo dosta seksa, to je počelo izgledati kao posao. Svjestan sam toga da moramo to učiniti, ali ponekad mi je potreban odmor od rasporeda i vremena. Ne bih da povrijedim njena osećanja ali priznajem ponekad sam masturbirao.”

Stručnjaci kažu: Ovo nije nužno problem, ovisno o tome kako to muškarac vidi, samo ako je masturbiranje zamjena intimnosti, onda morate imati ozbiljnu raspravu o tome.

 

 

source.ba

Komentari

komentara