Ljubav i veze

Neredovni intimni odnosi kod muškaraca uzrokuju ove zdravstvene probleme

Napisao H. H.

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti. Reč je o poremećaju koji se u velikoj meri odražava na sve sfere života muškarca. Ovaj poremećaj je prisutan i kod muškaraca mlađih od 40 godina, ali u manjoj meri.

Svega četiri odsto pripadnika mlađe populacije se susreće sa ovim problemom. Uz rizik od erektilne disfunkcije, kod muškaraca koji nemaju redovne seksualne odnose povećava se rizik i od karcinoma prostate.

Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije smanjuju rizik od ove bolesti i čuvaju zdravlje prostate.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje u celosti. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovne odnose imaju i niži krvni pritisak, zdravije srce i krvne sudove. Stručnjaci za ovu oblast smatraju i da se smanjuje rizik od srčanog udara za čak 50 odsto, a isto važi i za moždani udar.

Redovni seksualni odnosi, pored toga što smanjuju stres, imaju pozitivan efekat i na nesanicu.

Takođe je dobra fizička aktivnost koja pomaže održavanju telesne težine, a kako sagoreva kalorije, doprinosi i gubitku kilograma.

Ono što je takođe važno jeste da imate stalnog partnera, jer česti odnosi sa različitim partnerima pogoduju polno prenosivim bolestima, od kojih se ne možete stopostotno zaštititi, prenosi b92.net.

Komentari

komentara