Ljubav i veze

Mitovi i zabrane – Prednosti i poneka opasnost sponog odnosa tokom 'onih dana'

Napisao admin

Neki izbjegavaju seks za vrijeme menstruacije. A postoje li neki opravdani razlozi zbog kojih tada ne bi trebalo da imamo seks?


Uz menstruaciju je povezano dosta mitova i zabrana koje slušamo cio život i koje su se ukorijenile u našu svijest. Za vrijeme menstruacije žena navodno ne bi trebalo da se kupa i pere kosu, a nekada su u tom razdoblju morale da ostaju kod kuće, jer se smatralo kako je menstrualna krv opasna i treba je izbjegavati. Iako se danas sve to smatra beznačajnim praznovjericama, mnogi parovi još uvijek izbjegavaju seks za vrijeme menstruacije, jer nisu baš sigurni postoje li neki opravdani razlozi za suzdržavanje u tim danima. A neki naprosto ne podnose krv i pri pomisli na seks na krvavim čaršafima jednostavno im pada mrak na oči. Međutim može li stvarno seks za vrijeme menstruacije za ženu i njenog partnera da bude opasan ili je to još jedan od mitova vezanih za mjesečni ciklus svake žene?

Seks za vrijeme menstruacije može da bude još bolji 

Ako ne podnosite pogled na krv, možete se zadovoljiti i na neki drugi način. Možete pokušati s uzajamnom masturbacijom i takođe s analnim seksom, pri čemu ćete izbjeći krvavo iskustvo. A ako ste među onima kojima malo krvi tokom seksa ne smeta, možete odahnuti. Seks za vrijeme menstruacije naime nije ništa opasniji od onoga tokom „suvih“ dana. Upravo suprotno, seks i orgazam opuštaju mišiće, što blagotvorno utiče na ženu ako ima menstrualne bolove. Penetracija će biti bitno lakša jer je vagina dodatno navlažena krvlju, a žena zbog nabreklosti vagine i klitorisa doživi izuzetno intenzivan orgazam. Uprkos tim blagotvornim efektima ne smijete zaboraviti na sigurnost. 

Ako imate seks s nepoznatom osobom, u svakom slučaju je preporučljiva zaštita od polno prenosivih bolesti čak i ako nema menstruaciju, a inače nema nikakvih dokaza da bi se za vrijeme menstruacije polne bolesti mogle prenositi u većoj mjeri. Ni žena za vrijeme menstruacije nije podložnija bolestima nego inače, ali ipak ne treba zaboraviti na zaštitu. Ona je potrebna prije svega kako biste se zaštitili od bolesti i svakako i od neželjene trudnoće. Naime, pogrešno se smatra da tokom menstruacije žena ne može da začne, zato se radije zaštitite na odgovarajući način nego da rizikujete. A inače se tokom seksa u danima menstruacije možete ponašati isto kao inače.

Čisto i izvodljivo 

I oralni seks je za vrijeme menstruacije potpuno izvodljiv i – nećete vjerovati – može biti potpuno čist. Prije nego što se muškarac spusti među njene noge, žena pod mlazom vode treba lagano da opere ulaz u vaginu i umjetne tampon. On će upiti skoro svu menstrualnu krv, s kojom muškarac tokom oralnog zadovoljavanja svoje drage neće imati nikakvog posla. Međutim nije najpreporučljivije umetati jezik u njenu vaginu ako u potpunosti želite da izbjegnete krv. Vrlo je efikasna i dijafragma, koja djeluje kao brana materice i tako sprečava isticanje krvi. Možete koristiti i na primjer menstruacijsku čašicu, koja takođe zadrži krv. A ako odaberete tampon, nikako nemojte zaboraviti da ga izvadite prije seksualnog odnosa, jer se može dogoditi da umjesto seksualnog tetošenja žurite kod ginekologa kako bi potražio izgubljeni tampon. Isto tako morate prije seksa odstraniti i menstruacijsku čašicu koja je namijenjena samo za zadržavanje krvi i zato nije prikladna za vaginalni seksualni odnos.

Kako tokom predigre, tako i za vrijeme stvarnog seksualnog odnosa za vrijeme menstruacije treba se pridržavati nekih savjeta, koji će pomoći da izbjegnete nepotrebnu nečistoću: 

-na krevet odnosno tamo gdje ćete upražnjavati seks rasprostrite peškir, kako biste izbjegli pogled na krvave mrlje. Najbolji će biti peškir crne ili tamno crvene boje, na kome krv praktično neće biti vidljiva. 

– pri ruci imajte intimne maramice ili mokri peškirić, kako biste nakon seksa mogli da obrišete krv s penisa. 

– ako muškarac ne voli da vidi krv na svom penisu, žena može da koristi dijafragmu koja sprečava isticanje krvi. Uprkos tome neki parovi iznad svega uživaju u osjećaju penetracije za vrijeme menstruacije. 

– možete pokušati i sa seksom ispod tuša. Tako će voda stalno ispirati mentrualnu krv i seks će biti maksimalno moguće čist, piše Intimate Medicine.

S media

Komentari

komentara