Ljubav i veze

Evo koji je oblik ženskog tijela muškarcima najprivlačniji!

Napisao H. H.

Ljudima iz deset različitih zemalja ponuđene su fotografije žena s različitim oblicima tijela. Ispitanici su trebali rasporediti žene od najatraktivnije do najmanje privlačne.

Kaže se da je ljepota u očima posmatrača, ali neki uopšteni okvir ipak postoji, barem kada je riječ o ženskom tijelu u očima muškaraca. Žene koje su gotovo ispod svoje idealne težine muškarci smatraju najprivlačnijima, otkriva najnovija studija.

Za potrebe istraživanja, ljudima iz deset različitih zemalja ponuđene su fotografije žena s različitim oblicima tijela. Ispitanici su trebali rasporediti žene od najatraktivnije do najmanje privlačne.

 

Žene s indeksom tjelesne mase 19, što graniči s neuhranjenošću, većini su bile na vrhu ljestvice privlačnosti. Od Texasa do Teherana, od Dakara do Pekinga – rezultati su bili isti.

 

“Dobra kondicija u evolucijskim terminima označava preživljavanje i sposobnost reprodukcije. Željeli smo istražiti posmatraju li muškarci žene iz tog aspekta čim ih prvi put vide”, objašnjava dr John Speakman, voditelj istraživanja.

 

Kako je indeks tjelesne mase rastao, žene su muškarcima bile neprivlačnije. Razlog je tome prilično jednostavan – mršavost podsvjesno upućuje na mladost. Naime, tipičan indeks tjelesne mase djevojaka između 18 i 20 godina starosti iznosi od 17 do 20.

 

Komentari

komentara