Ljubav i veze

Istraživanje – Kad su žene najprivlačnije?

Napisao admin

Velika studija objavljena prošlog mjeseca pokazala je da muškarci smatraju da su žene najatraktivnije kada su najplodnije. Istraživanje, najveće do sada, proučavalo je i kako se privlačnost žene mijenja tokom njenog menstrualnog ciklusa.


Žena (Foto: Cure.ba)

Rezultati su vrlo logični, kažu znanstvenici, budući da je stupanj ženske privlačnosti povezan s hormonskim promjenama što može dovesti do promjena na licu ili u boji glasa.Istraživanje koje je objavljeno u žurnalu Hormones and Behavior, podržava ranije vjerovanje da je ženin ciklus povezan s raznim promjenama u ponašanju i fiziologiji.NA primjer, ranije studije su otkrile da se, u razdoblju najveće plodnosti, kod žena povećava seksualna želja, kao i njihova naklonost ka muškarcima jakih vilica.

Također su pokazale da muškarci smatraju da su plesni pokreti plodnih žena privlačniji, kao i nijihov glas i miris, a druga dobro poznata studija iz 2007. otkrila je da ertoske plesačice dobivaju veće napojnice kada su u polodnoj fazi mjesečnog ciklusa.U najnovijoj studiji, istraživači su koristili fotografije lica 202 žene i snimili njihove glasove u dva navrata, kada su bile u različitim fazama ciklusa. Uzeli su im i uzorke sline kako bi izmjerili razinu hormona u tim trenucima.

Preko 500 muškaraca je ocjenjivala njihova lica i glasove. Samtrali su da su žene atraktivnije kada im je razina progesterona bio nizak a razina estrogena (estradiola) visok.

“Jedino vrijeme u ciklusu kada je istovremeno razinu progesterona visok a razina estradiola nizak jeste pozna folikularna faza, pred sam početak ovulacije, tada je plodnost žene najveća”, kaže David Puts, izvanredni profesor antropologije na Državnom sveučilištu Pennsylvanije, voditelj studije.

I grupa od 500 žena je sudjelovala u rangiranju atraktivnosti spomenutih žena tokom dvije faze ciklusa (dvije grupe žena se nisu preklapale). Fotografije i snimci plinova su ocijenjeni na temelju dva kriterija: zavodljivosti i privlačnosti muškarcima. I žene su davale veće ocjene kandidatkinjama kad su bile u plodnijoj fazi.

“Shvatili smo da se lica i glasovi žena mijenjaju tokom njihovog menstrualnotg ciklusa i da i muškarci i žene te promjene doživljavaju kao promjene u stepenu privlačnosti”, kazao je Puts za LiveScience.

Nejtan Pipton, psiholog na Državnom sveučilištu Adams u Coloradu koji proučava ljudsko razmnožavanje i privlačnost glasa, slaže se sa ovim konstatacijama: “Ovo proučavanje nam je dalo konačni dokaz da muškarci i žene ocjenjuju druge žene na temelju razine hormona”.

Dakle, hormoni zaista mijenjaju ženske crte lica i boju glasa. U grkljanu se nalaze receptori za estrogen i progesteron i u toku puberteta, trudnoće, menopauze, hormonske terapije ili uzimanja pilula za kontracepciju dolazi do promjene u ženskom glasu. U studiji iz 2011. koju je vodio Nathan Pipton otkriveno je da muškarci mogu predvidjeti kada žene imaju menstruaciju na temelju intonacije, frekvencije i kvalitete njihovog glasa.

Puts je govorio io facijalnim promjenama tokom mjesečnog ciklusa žene: “Dolazi do promjena u krvotoku koje dovode do promjene boje lica, promjene u tenu (nastanka i nestajanja akni) ili u nadutosti uslijed zadržavanja vode”.

Većina znanstvenika vjeruje da su ove cikličke promjene, poznate i kao pokazatelji plodnosti, samo posljedica ženske reproduktivne biologije a ne crte koje su evoluirale da bi se “reklamirara” plodnost. Za razliku od ženskih čimpanzi i drugih sisavaca, žene prikrivaju svoju ovulaciju, što im daje veću kontrolu nad reprodukcijom.

“Mnogi istraživači podupiru hipotezu da je prikrivena ovulacija omogućila našim ženskim precima sposbonost da varaju svoje partnere, jer njihovi partneri nisu znali kada da se usredotoče na veću pozornost budući da nisu znali kad se ovulacija događa”, kaže Puts.

Muškarci koji su mogli da prepoznaju ove suptilne pokazatelje ženine plodnosti, čak i na nesvjesnom nivou, imali su veći uspjeh u reprodukciji.

Isto se može reći i za žene, teorija je istraživača: One koje su mogle nesvjesno primijete plodnu rivalku mogle su i bolje čuvati svoje mužjake, tj.. da ih drže bliže sebi tokom tog razdoblja i natjeraju ih da se fokusiraju na njih i njihovo potomstvo umjesto da švrljaju, prenosi B92.

cure.ba

Komentari

komentara