Ljepota

Najgori mogući scenario – Uragan Sandy sve jači, u Washingtonu proglašeno vanredno stanje (VIDEO)

Napisao admin

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je zahtjev gradonačelnika Washingtona Vincenta Graya o proglašenju vanrednog stanja u američkoj prijestolnici od ponedjeljka navečer zbog dolaska uragana Sandy, čija snaga je sve jača.


Uragan Sandy (Foto: Cure.ba)

Predsjednik SAD-a je posjetio federalnu Agenciju za vanredne situacije, gdje su uz njega bili guverneri osam saveznih država koje bi mogle da se nađu na udaru uragana.

Istočna obala SAD-a se i dalje priprema za dolazak oluje, koja se očekuje u noći između ponedjeljka i utorka i za koju prognostičari sada kažu da će biti jača od prognozirane, pa bi mogla da pogodi pojas u širini od skoro 1.500 kilometara. 

– Događa nam se najgori mogući scenario. Između 50 i 60 miliona stanovnika će biti pogođeno, izjavio je šef Nacionalne službe za prognozu vremena Louis Uccellini. 

Najnovije informacije govore da se Sandy nalazi na nešto manje od 500 kilometara jugoistočno od New Yorka, dok udari vjetra u centru uragana dostižu više od 250 kilometara na sat. 

Vlasti upozoravaju da bi New York mogao da se suoči s poplavnim talasom visine preko tri metra, što bi prouzrokovalo poplave u nižim dijelovima of Manhattena.

Pored 375.000 stanovnika koji su evakuisani iz najvećeg američkog grada, najmanje 50.000 je evakuisano iz priobalnih područja države Delaver i 30.000 iz Atlantic Citya. 

Iako je za nedjelju bilo predviđeno ponovno otvaranje Kipa Slobode za turiste, nakon jednogodišnje restauracije, od toga se odustalo i on će biti otvoren tek kad prođe opasnost od oluje. 

Dolazak uragana Sandy je otkazao i predizborne aktivnosti dvojice predsjedničkih kandidata, pa su tako Obama i Mitt Romney otkazali nekoliko skupova.

U Washingtonu su zatvorene sve državne institucije i škole.              

Ukupno je otkazano oko 5.000 letova, a evropske kompanije otkazale su sve letove za SAD.        

U mnogim gradovima obustavljen je gradski prevoz.

U New Yorku u ponedjeljak neradi ni berza, prvi put zbog vremenske nepogode od 1985.godine.

 Pored Wall Streeta, aktivnosti neće biti ni u Ujedinjenim nacijama (UN) koje su do daljeg otkazale sve skupove, prenosi Tanjug.  

cure.ba

Komentari

komentara