Ljepota

Riješite ih se – Navike koje uzrokuju kožne probleme

Napisao admin

Naša koža je nježna i potrebna joj je posebna koža da bi bila zdrava i izgledala lijepo. Da bi vaša koža bila besprijekorna, potrebno je da se riješite navika koje joj štete. Otkrivamo vam pet navika koje biste obavezno trebali promijeniti ukoliko želite zdravu i lijepu kožu.


Žena (Foto: Cure.ba)

Odlazak u krevet sa šminkom – Ako želite lijepu i zdravu kožu, nikada u krevet ne odlazite sa šminkom. Izbjegavanje čišćenja lica prije spavanja uzrokuje začepljenje pora što može prouzrokovati ozbiljne kožne probleme poput akni, mitesera, upala.

Upotreba šminke kojoj je istekao rok trajanja – I vaša maskara ima rok trajanja, baš kao i svi drugi kozmetički preparati u vašem neseseru. Pogledajte oznake na bočicama i prestanite koristiti šminku čim joj istekne rok trajanja.

Ponovno nanošenje šminke – Tokom dana nikada nemojte novu šminku nanositi preko stare. Ako želite nanijeti još pudera ili rumenila, prvo skinite staru šminku. Ukoliko to ne uradite, izlažete se riziku da vam se koža iritira, pore začepe, stvore akne i bubuljice, te mnoštvo drugih kožnih problema.

Pretjerani piling – Iako je redovan piling obavezan, pretjerivanje vam svakako može naštetiti. U svemu biste trebali biti umjereni. Ako piling radite prečesto to može rezultirati intenziviranjem proizvodnje masnoće što, na kraju, dovodi do pojave masne kože i akni. Piling dva puta sedmično sasvim je dovoljan.

Korištenje prljavih četkica – Korištenje prljavih četkica može uzrokovati brojne kožne probleme. Osim što se u njima skupljaju čestice šminke, ali i odumrle stanice kože čime se stvara savršen ambijent za bakterije. Kako biste izbjegli probleme, najbolje je da četkice operete nakon svakog petog korištenja.

cure.ba

Komentari

komentara