Ljepota

Koža lica je najzahtjevnija – Kako do lijepe i čiste koža

Napisao admin

Temeljno čišćenje lica predstavlja osnovu za lijepu kožu i svijež ten. Ta zona je sklona mašćenju, obrazi su suhi, a koža oko očiju je naročito osjetljiva. Čestice prašine iz vazduha, sebum i znoj koje koža luči, nakupljaju se na koži. Njih treba eliminisati. Međutim, nakon čišćenja koža ne smije da ostane nezaštićena, isušena ili nadražena.


Lijepa koža ( Foto : Cure.ba )

Ćišćenje lica
Sredstvo za čišćenje lica je pravi prijatelj kože. Osim što čisti, omogućuje joj potrebnu zaštitu. Sredstvo za čišćenje treba da bude obogaćeno hidratantnim materijama kao što je hijarolunska kiselina, biljnim ekstraktima i vitaminima (E i C). Ovi sastojci usporavaju starenje kože i nastanak bora.

Tonik odstranjuje sa kože prethodno nanjeta sredstva za čišćenje. Neki smatraju da je poslije sredstva za čišćenje tonik nepotreban. Ali, on je značajan jer posebno suhoj koži pomaže da uspostavi prirodnu pH vrijednost. Takođe, tonik eliminiše čestice nečistoća koje ostanu na koži i nakon čišćenja. Lagano utapkan na lice, daje koži vlažnost i otklanja zategnutost.
Savjet :Bez obzira na to da li vam je koža masna ili suha, nemojte koristiti tonik s alkoholom. Alkohol prekomjerno isušuje kožu. Zbog toga će masna koža lučiti još više sebuma, a suha će reagovati perutanjem i crvenilom.
Pravilna upotreba. Nanesite malo mlijeka za čišćenje lica. Nježno masirajte, kružnim pokretima, prvo čelo, dio oko očiju, pa nos. Odozdo prema gore, širokim kružnim pokretima, masirajte obraze i dio oko usana. Ne zaboravite ni vrat i dekolte. Vatom ili posebnim sunđerom natopljenim mlakom vodom isperite lice i osušite tapkajući peškirom. Komadić vate natopite tonikom i pređite preko lica nježnim vodoravnim pokretima (od sredine ka ivicama). Lice osušite tapkajući peškirom.
Losioni. Ukoliko nemate problema sa kožom lica i pri tom se ne šminkate mnogo, za čišćenje lica vam je dovoljno sredstvo koje se ne ispire. Praktične su i vlažne maramice (natopljene sredstvom za čišćenje).
Pravilna upotreba. Nanesite losion na vatu. Lagano pređite preko lica od sredine ka ivicama. Napravite krug oko očiju. Ukoliko je potrebno ponovite.
Sapun i voda. Sapuni koje svakodnevno koristimo su alkalnog sastava. Sastojci sapuna ispiraju masnoću i vlažnost iz kože koja na njih reaguje iritacijama i svrabom. Oni doprinose i bržem starenju kože. Za čišćenje lica upotrebljavajte samo specijalne sapune namjenjene osetljivoj koži koji čuvaju prirodnu kiselost kože.
Pravilna upotreba. Navlažite lice vodom. Napravite blagu pjenu i nanesite je. Ukoliko želite da temeljnije očistite lice, kožu masirajte mekanom četkicom za lice. Lice isperite mlakom vodom.
Sredstvo za skidanje šminke oko očiju. Proizvod za čišćenje (losion, ulje, emulzija) se bira zavisno od vrste šminke koju treba otkloniti. Kada skidate šminku sa kapaka, važno je da ne trljate mnogo zato što tako oštećujete osetljivu kožu oko očiju pa nastaju sitne bore.
Pravilna upotreba. Natopite komadić vate u mlaku vodu i ocjedite. Prislonite vatu na zatvorene oči i sačekajte nekoliko sekundi da se šminka otopi. Pažljivo povucite vatu ka spoljašnjem uglu oka (na dole).
Savjet. Ako nosite sočiva ne treba da upotrebljavate proizvode koji sadrže ulja.

cure.ba

Komentari

komentara