Ljepota

Kosa vaš najjači adut – 10 koraka do jake, bujne i sexy kose

Napisao admin

Bujna, zdrava i sjajna kosa izvor je samopouzdanja, ali i nešto po čemu se osoba prepoznaje- njen lični pečat. Neke od nas prirodno su odabrane zanosnim loknama, dok druge moraju silno da se trude i- da se služe malim trikovima.


zdrava kosa (foto:cure.ba)

1. URADITE TEST SA VODOM

Dermatolozi proporučuju da provjerite stanje kose na ovaj način: ako vlas kose, koju ste spustili u čašu sa vodom, pluta, onda je kosa zdrava. Ukoliko potone, kosa je suha zbog čega joj je neophodno pakovanje za regeneraciju i redovno korištenje regeneratora.

2. LIMITIRAJTE UNOS ALKOHOLA

Iako mala količina alkohola povećava nivo hormona SHBG koji održava kosu zdravom, velike količine ove materije u organizmu ubrzavaju pojavu sijedih vlasi. Istraživanja pokazuju da alkoholičari i osobe koje koriste droge, u tridesetim godinama života imaju tri puta više sijedih nego što je to normalno.

3. NE BORITE SE PROTIV PRIRODE

Kvalitet vlasi i brzina njihovog rasta jesu nasljedne osobine, kažu eksperti. Zato, svi tretmani koji mijenjau prirodne karakteristike kose- farbanje, ispravljanje, minival- štetno utiču na njeno zdravlje.

4. TESTIRAJTE VLASI ČEŠLJEM

Usvakom trenutku oko 85% kose u fazi je rasta, dok preostalih 15% opada. Međutim, ako mislite da je gubite u znatno većoj mjeri, onda uradite ovaj test. Češljajte kosu jedan minut, a potom izbrojite koliko je vlasi opalo. Ponavljajte ovaj postupak tri dana za redom- gubitak oko deset vlasi normalna je pojava, više od toga može da ukaže na neki zdravstveni problem.

5. PROVJERITE KORJEN VAŠE KOSE

Vlasi koje opadnu prirodno, na krajewima imaju bjeličaste granule. No, ako ste primijetili da su ispale vlasi “čiste”, onda je riječ da se dlaka u aktivnoj fazi rasta ne vezuje čvrsto za folikul. Ovaj problem stručnjaci najčešće tretiraju silikon- dioksidom i kalcijum- fluoridom. 

6. ODRŽAVAJTE HIGIJENU ZUBA

Španski naučnici otkrili su uzročno- posljedičnu vezu izmežu bolesti zuba i djelimičnog opadanja kose. Oni smatraju da u borbi protiv uzročnika infekcije zuba, organizam uništava i ćelije od kojih se formira kosa.

7. KORISTITE ZAŠTITU OD SUNCA

Američki naučnici tvrde da pet dana izlaganja najjačem suncu tokom ljeta slabi kosu za 36%. Zato je najbolje da tokom izlaganja suncu nosite šešir i koristite specijalni sprej za kosu sa UV zaštitom.

8. RIJEŠITE SE GLJIVICA I PERUTI

Uzrok peruti jesu gljivice, koje podstiču naglašen rast ćelija kože na tjemenu. Skorašnja istraživanja pokazuju da pored cink piritona i ketokonazola, koji su glavni sastojci šampona protiv peruti, ketokonazol također uklanja višak macsnoće sa tjemena i povećava prečinak vlasi za 8.45%.

9. NEMOJTE DA ČUPATE SIJEDE VLASI

Na taj način će te oštetiti folikul dlake. Osim toga, vlas koja ponovo izraste jača i uočljivija, što sigurno ne želite.

10. OPREZNO SA KOLIČINOM VITAMINA C

Prema mišljenju britanskih trihologa, visok nivo vitamina C u organizmu nepovoljno utiče na ćelije kože glave- povećava broj spora gljivica- uzrokujući crvenilo i perutanje.

cure.ba

Komentari

komentara