Ljepota

Sve blagodeti kokosovog ulja – Kokosovo ulje – dobro za kozmetiku, medicinu i ishranu!

Napisao admin

Kokosovo ulje, donedavno zapostavljeno sve više postaje prepoznato kako u kozmetičkoj industriji, tako i u medicinsku svrhe, a češće se koristi i u ishrani.


Kokosovo ulje (foto: cure.ba)

Do prije par godina malo se spominjalo i rijetko koristilo, blagodeti kokosovog ulja postaju sve očiglednije i sve traženije. Naime, osim što ima veliku hranljivu vrijednost, ima i farmakološko djelovanje. Podstiče metabolizam, jača imunitet i još pritom ima antibakterijsko djelovanje. Nutricionistkinja poznatih Kimberly Sneider otkrila je zašto je kokosovo ulje bolje od mnogih drugih seruma za kosu, krema za lice ili mlijeka za tijelo.

“Komercijalni proizvodi sadrže mnogo vode koji vlaže kožu, kad se voda osuši, koži opet treba njega. S druge strane fini molekuli kokosovog ulja prodiru duboko u kožu jačaju vezivno tkivo, a ujedno pomaže i u uklanjanju mrtvih ćelija”, kaže Kimberly. Dodaje kako prilikom kupovine uvijek pazite da kupite ekstra djevičansko, odnosno hladno cijeđeno kokosovo ulje koje nije prerađivano i hidratizovano.

Ovo ulje odlično je za masažu, kožu čini mekšom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka.

Kokosovo ulje odlično je i za kosu. Pomaže kod rasta kose, vraća joj sjaj, a redovnom masažom tjemena smanjićete ili čak ukloniti perut. Koliko je dobro za njegu kose pokazuje i činjenica da žene, pripadnice tropskih kultura, koje ulje redovno koriste za njegu kose, rijetko kada u starijem dobu izgube kosu ili osijede.

Zanimljivo je da je ključni sastojak kokosovog ulja laurinska kiselina (još jedino se nalazi u majčinom mlijeku) koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje i štiti od mnogih bolesti. Kokosovo ulje vrlo je otporno na visoke temperature pa ga je dobro koristiti i u pripremanju hrane, a njegova velika obožavateljica je i Miranda Kerr koja ovo ulje dodaje u salate i zeleni čaj. Osim što je stabilno na visokim temperaturama, ulje je odlično jer pomaže u snižavanju holesterola.
Šta još treba da znate:

– Kokosovo ulje je na temperaturama do 25 stepeni u čvrstom stanju.

– Dobro djeluje na sve tipove kože, a odmah nakon nanošenja koža je vidljivo mekša.

– Stanovnici tropskih područja koriste ga za iscjeljivanje opekotina od sunca, ali i oštećenih bradavica kod dojilja.

– Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink.

– Prema nekim istraživanja pomaže pri tamnjenju kože, ali treba biti oprezan jer nema nikakvu zaštitu.

– Koristi se za masažu zglobova jer ima protivupalno djelovanje pa pomaže kod gihta, artritisa, reume, otoka i bolova u zglobovima.

cure.ba

Komentari

komentara