Ljepota

Med u kozmetici: Recepti za sapun od meda i medeno mlijeko

Med - Tntportal.ba
Napisao H. H.

Koža je naš najveći organ, površine preko 1,6 m2, te je ogledalo zdravlja odnosno bolesti organizma.

Koža je naša kozmetika izvana i iznutra! Ljudska koža, kao uostalom i svaki naš organ, stari i podliježe degenerativnim promjenama – gubi vlagu, postaje suha, perutava i smežurana.

Opće je poznato, da će se žene svega odreći, ali kozmetičkih sredstava nikada! Svaka žena, ni muškarci nisu imuni, želi izgledati lijepo i poželjno. Za to im služe kozmetički preparati i ženske dosjetke!

Med je dobro, neškodljivo i važno kozmetičko sredstvo – za vanjsku i unutarnju kozmetiku, tj. dobro opće zdravstveno stanje! Sve dobre i etablirane kozmetike ( brandovi) sadržavaju neki od pčelinjih proizvoda! To vrijedi za preparativnu, a i dekorativnu kozmetiku!

Čisti med, koristi se kao medna voda ili medna maska.

Za čišćenje kože lica, koristi se medno mlijeko, a protiv kožnih nabora – medna maska, piše “Aura“.

Recepti naših baka

– Medno mlijeko priprema se umiješavanjem 2 kašike meda u 2 dl svježeg mlijeka. S mednim mlijekom čisti se koža lica i vrata, prije spavanja.

– Pomiješa se žumanjak, svježeg jaja, sa kašikom meda. Dobivenom masom namaže se koža lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa opere vodom. Maska se koristi za suhu kožu i sprječava stvaranje bora!

– Dvije kašike brašna, bjelanjkom i kašika meda se pomiješaju. Masa se stavi na očišćenu kožu lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa ispere mlakom vodom.

Preporučuje se protiv bora na suhoj i normalnoj koži!

– Pomiješaju se 2 kašike alkohola i vode te doda 100 g podgrijanog meda. Smjesa se nanosi se na kožu lica i ostavi 10-12 minuta. Ova maska čisti, omekšava i dezinficira kožu lica!

– Pomiješa se 90 g ječmenog brašna sa 35 g meda i bjelanjakom, pa sve dobro izmiješa. Maska se stavlja na lice i drži 10 do 15 minuta. Preporučuje se protiv bora na suhoj i normalnoj koži !

– Maska za izbjeljivanje kože, te za otklanjanje pigmentacijskih mrlja: Priprema se od soka 1 limuna u koji su umiješaju 2 kašike meda. Smjesom se natopi gaza i prekrije lice. Na licu se drži ½ sata. Lice se opere hladnom vodom!

Kašika meda umiješa se u 0,5 l tople vode. Ovom otopinom pere se lice prije spavanja. Zatim isperite toplom vodom, bez sapuna. Koža lica postat će baršunasta, a bore će se izravnati!

Sapun od meda

Sastojci: – 1,5 l ulja ( maslinovo, biljno); – ½ l kokosovog ulja; – 0, 260 kg natrijeve lužine ( u kristalu); – 0,6 dl vode; – 0,2 kg meda.

Priprema: U vrlo hladnoj vodi otapa se lužina, uz miješanje s drvenom kutljačom. Ostali sastojci se pomiješaju i zagriju na istu temperaturu kao i lužnata voda, pa pomiješaju.

Smjesa se miješa ( oko 20- 30 minuta) dok se kruti dio smjese ne odvoji.

Tokom miješanja, mogu se dodavati i druga mirisna ulja ( ruže, marelice, lavande, narandže, badema i sl.). Nastala krutnina, sirovi sapun, stavlja se u pripremljene kalupe raznih oblika!

Uz malo spretnosti i iskustva, može se napraviti odličan medicinsko- kozmetički proizvod za njegu tijela i duše!

Komentari

komentara