Ljepota

Istine i zablude – Prištić na dojci, šta učiniti?!

Napisao admin

Oko 40 posto žena će prije ili poslije osjetiti kvržicu na dojci. Iako ona ne mora nužno značiti rak, vaše zdravlje i kvaliteta života ovisit će o prvim koracima koje poduzmete nakon toga.


Grudi (foto: cure.ba)

Osim mamografije, na koju se žene starije od 50 godina upućuju svake godine, same možete pregledati svoje grudi bilo kad kod kuće. Liječnici preporučuju samopregled za vrijeme ili nakon kupanja, kada je koža mekana i opuštena jer ćete tako lakše osjetiti promjene ispod kože.

1. Kvržica na dojci znači rak. Nasreću, ovo je duboko ukorijenjena zabluda. “Što je žena starija, to je prestravljenija da je ona jedna od sedam ili osam žena koje će dobiti rak dojke”, tvrdi doktor Stephen Sener iz Američke udruge za rak. U pravilu, starije žene koje su ušle u menopauzu imaju veće šanse za oboljenjem nego mlađe žene, ali rak dojke ne zaobilazi mlade žena u potpunosti.

Ako se potvrdi da kvržica nije kancerogena, ona jednostavno može biti cista, tj. vrećica ispunjena tekućinom koja se može ispustiti. Također, abnormalne nekancerogene izrasline poput fibroadenoma ili krvni ugrušci mogu prouzročiti kvržice u grudima. Žene mogu osjetiti takozvane pseudo kvržice zbog hormonalnih promjena za vrijeme menstrualnog ciklusa, koje nisu prave kvržice i koje će proći s vremenom.

rak dojke2. Kvržice koje upućuju na rak uvijek se mogu napipati. Ova je tvrdnja zabluda. Ponekad mamogram može pokazati stanice raka a da osoba i liječnik nisu napipali nikakve kvržice. U stvari, ova je situacija znatno češća u praksi, piše Ordinacija.hr.

3. Kancerogena kvržica je tvrđa nego benigna kvržica. Ne mora uvijek biti tako. Kada je u pitanju rak, žene pretpostave kako kvržice moraju biti tvrde i ne mogu se pomicati, no u stvarnosti kancerogena kvržica također može biti mekana i mobilna, tvrde liječnici.

4. Ne morate se brinuti ako je kvržica malena. Ovo je jedna od većih zabluda. “Rak može biti vrlo mali tek kada se pojavi. Veličina nije nikako dobar način za procjenu je li kvržica nešto oko se čega trebamo brinuti”, smatra kirurginja Laura Kruper. Mamogram može otkriti kvržice koje su sićušne, a kada žena osjeti neku nakupinu, ona je uglavnom velika poput male višnje.

5. Proći će sama od sebe. Ako osjetite kvržicu na dojci, smjesta se morate obratiti liječniku, a ne vjerovati kako ništa nije posrijedi i kako će za dan-dva kvržica proći bez intervencije. Ovo vam mora biti jasnije što ste starije. Mlađe žene mogu osjetiti kvržice koje su nastale kao ciste za vrijeme menstrualnog ciklusa i one u pravilu nestanu. No starije žene koje su u menopauzi ne dobivaju kvržice zbog utjecaja hormona. Čekanje da problem prođe sam od sebe nikako nije rješenje.

Bez obzira na uzrok, liječnik mora odmah pregledati kvržice. Na raspolaganju vam je mamogram ili ultrazvuk, dok će nekim ženama biti potrebna i biopsija.

cure.ba

Komentari

komentara