Ljepota

Do sjajne kose u tren oka – Šta možete učiniti kod kuće kako biste imali divnu, sjajnu kosu?

Napisao admin

Istina, kosa mora biti njegovana kako bi bila sjajna i nježna, stoga ne možete očekivati sjajne rezultate ako ste zadnji put u frizerskom salonu bili prošle zime. No, ako redovito vodite računa o ispucalim vrhovima i hranjenju vlasišta, ove će se zdrave navike odraziti i na izgled kose.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Što možete učiniti kod kuće kako biste imali divnu, sjajnu kosu?

1. Nemojte biti grubi!

Ako nakon pranja kose svoje vlasi cijedite i stišćete poput mokrog ručnika s plaže, vrijeme je da prestanete s ovom navikom i nikad ju više ne ponovite! Nakon pranja, kosu nježno stisnite kako biste uklonili vodu s nje i nipošto ju nemojte trljati ručnikom. Vlasi će biti sjajne ako su kutikule (vanjski zaštitni sloj vlasi) spljoštene jedna na drugoj, no uz čvrsto brisanje kose ručnikom, one će se otvoriti i samim time kosa će se više kovrčati, petljati, a manje će sjajiti.

Ako želite raščešljati kosu, učinite to češljem koji ima široke zupce.

2. Kosu perite mlakom do toplom vodom

Mlaka i hladna voda “zapečatit” će kutikule kose tako da one budu poravnate, a to će doprinijeti njenom sjaju. Ispiranje hladnom vodom dobro djeluje na cirkulaciju, što znači da osigurava jaču i zdraviju kosu. Jednako tako, vruća voda može oštetiti vlasište tako što ga iritira i lakše masti, stoga izbjegavajte prati kosu jako toplom vodom. Perite ju vodom prosječno tople temperature, a na kraju ju isperite kratkim hladnim mlazom.

3. Iskoristite preljev od jabučnog octa

Pomognite si darom prirode – jabučnim octom. Pomiješajte ocat s gaziranom vodom u omjeru 1:4, pa s dobivenom tekućinom namočite suhu kosu. Ostavite neka djeluje 20 minuta, a zatim temeljito isperite šamponom kako biste iz kose isprali jak miris octa. Postupak ponavljajte jednom tjedno kako bi se sjaj zadržao.

4. Pametno jedite

Vaša će kosa biti zdrava i sjajna ako se držite određenih pravila njege izvana, ali isto tako na njenu kvalitetu možete djelovati iznutra – hranom koju jedete. Tako se nedostatak željeza u prehrani može negativno odraziti na izgled kože. Posegnite za crvenim mesom, špinatom, jajima, lećom, brokulom, slanutkom i orašastim plodovima.

ordinacija.hr

Komentari

komentara