Ljepota

Stručnjaci preporučuju – Dermatolozi upozoravaju da gel manikir može da ostavi trajna oštećenja na noktima

Napisao admin

UV svjetlost lampi koje sa koriste za sušenje gel manikira izazivaju slična oštećenja kože kao solarijumi, a sam tretman istanjuje nokte. Stručnjaci preporučuju da se ovaj tretman noktiju radi samo u specijalnim prilikama.


nokti (foto:cure.ba)

Gel manikir djeluje kao najlakši način da se dođe do sjajnih noktiju koji se ne listaju, i to nedjeljama, ali dermatolozi upozoravaju da može da ostavi trajna oštećenja na noktima i čak poveća rizik od raka kože.  

Ovaj manikir se radi u tri sloja specijalne vrste gela, a za sušenje svakog sloja koriste se UV svjetla, za koja stručnjaci kažu da bi mogla da imaju opasne sporedne efekte.    

Doktorica Chris Adigan, sa njujorške Univerzitetske škole medicine, kaže da UV lampe oštećuju ćelije kože isto kao solarijumi. Ona savjetuje ženama da bar namažu kremu sa zaštitnim faktorom na ruke prije nego što odu na ovaj tretman.  

Pored rizika od raka kože, tu je još jedan nepoželjni sporedni efekat kao posljedica korištenja ovih lampi: starenje kože, što znači da možete da završite sa noktima koji savršeno izgledaju, ali na izboranim rukama. 

Oni koji često rade manikir gelom već dugo se žale da nokti počinju da im se ljušte i lome. Doktorica Adigan potvrđuje da dolazi do istanjivanja i krtosti nokta. Ona se poziva na jednu studiju koja je otkrila da je nokatna ploča značajno tanja poslije samo jednog tretmana.  

Ona kaže da je noktima potrebno i do šest nedjelja da bi se oporavili od ovog tretmana.

vijesti.ba

Komentari

komentara