Ljepota

Savjeti – Njega obojene kose

Napisao admin

Kosu možete uvijek obojiti, no trebate zapamtiti da obojena kosa zahtijeva više njege nego prirodna boja kose. Nemojte misliti da je obojiti kosu sve što treba napraviti za svoj izgled. Kosa će, ako se pravilno ne tretira, nakon mjesec dana postati suha i bez sjaja.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Stoga poslušajte naše savjete..

Odabir prave nijanse: Izrast neće biti toliko očit ukoliko obojite kosu nijansom koja je dvije nijanse svijetlija ili tamnija od vaše prirodne boje. Crvene nijanse su najmanje postojane iz razloga što imaju najmanje molekule boje, a suprotnost njima sa najvećim molekulama i prema tome najdužim zadržavanjem u vlasi je crna boja.

Izbor šampona: Šamponi koji sadrže sulfate ili sodium chloride nisu dobri za vašu obojenu kosu jer pridonose ispiranju boje, stoga pri kupovini obratite pažnju na sastav šampona i one sa ovakvim sastojcima izbjegavajte u širokom luku. Također je važno i da obrastite pažnju na pH vrijednost šampona koja treba da bude ista kao i pH vrijednost kose: 4.5 -5.5. Ne bojte se, izbor šampona za obojenu kosu je veliki, pronaći ćete i vi onaj odgovarajući.

Kako šamponirati: Pričekajte bar 2 dana nakon bojenja da se molekule boje potpuno upiju u svaku vlas pa onda operite kosu. Nemojte često prati kosu jer će je to lišiti prirodnih ulja koja čuvaju pigmente boje. Obojanu kosu je najbolje prati samo jednom, a ne dva puta kako mnogi preporučuju. Najbolje je kosu prati svaki drugi dan, i pokušavajte izbjegavati suviše toplu vodu. U slučaju da imate vrlo masnu kosu kojoj je potrebno češće pranje, možete koristiti suhi šampon svaki drugi put.

Dodatna njega: Koristite regenerator i pravilno ga nanesite, dobro ga raspoređujući po cijeloj kosi jer je tajna dugotrajne postojanosti kose u hidrataciji. Zbog toga svoju kosu obavezno redovno obradujte i nahranite maskom.

Izbjegavajte toplinu: Korištenje pegle ili fena za oblikovanje kose može biti vrlo štetno za obojenu kosu, posebno ako je obojena u crvene nijense i ako je sama od sebe tanka. Preporučuje se prirodno sušenje kose ili bar da se smanji jačina fena ili drugih sprava za oblikovanje kose.

Woman.ba

Komentari

komentara