Ljepota

Lako i kratko – Sve prednosti i mane brijanja

Napisao admin

Brijač je u poslednjih 20 i nešto godina postao najbolji prijatelj većine odraslih žena.


Brijanje nogu (foto: cure.ba)

Naime, od kada dlakave noge, pazusi i međunožja nisu više “u modi“ ili bolje rečeno društveno prihvatljivi, jedan od najbržih i najlakših načina uklanjanja dlačica je postao gotovo nezaobilazan. Međutim, isto tako sve žene koje su koristile ili koriste ovu metodu, znaju da je to samo kratkotrajno rješenje. Naime, kada brijete dlake brijačem, vi samo skraćujete njihovu dužinu, i to na površini kože. Folikul dlake i sama dužina dlake ispod kože ostaje.

Efekat je vidljiv i zadovoljavajući, ali je kratkotrajan. Uskoro će dlake narasti i ponovo će vam trebati brijanje i tako u nedogled. Ipak, mnogim ženama ovo je najprihvatljivija metoda, jer ne mogu da podnesu bol epilacije, depilacije voskom ili neki drugi oblik čupanja i uklanjanja, ili pak postoje razlozi druge prirode. Kako bi postigli najbolji efekat obrijanih nogu, potrebno je slijediti neka pravila:

Prvenstveno, treba izabrati kvalitetniji brijač, koji mora biti oštar. Ne treba kupovati one namjenjene za žensko brijanje, možda i bolji su oni za mušku bradu, a najčešće nisu toliko skupi. Ženski se razlikuju jedino po boji i naravno, cijeni.

Drugo pravilo je da je brijanje najbolja kada je koža omekšana, na primjer za vrijeme tuširanja i kupanja, jer tada ćete izbjeći ili umanjiti bilo kakvu iritaciju kože. Na mjesto brijanja nanesite gel za tuširanje ili pak pjenu, a pripazite da voda kojom se tuširate nije prevruća jer je moguće oticanje.

Povlačite brijač u suprotnom smjeru od rasta dlačica. Radite to laganim potezima, klizeći po koži. Ako je potrebno prođite brijačem nekoliko puta po istom mjestu. I na kraju, na mjesto koje ste obrijali nanesite hidratantnu kremu ili losion za tijelo. Kao što i sami vidite, ali vjerovatno i znate, nema tu mnogo mudrosti.

Dobre i loše strane

Ipak, kao i svaka druga metoda uklanjanja dlačica, brijanje ima svojih prednosti i nedostataka i na vama je da odlučite smetaju li vam nedostaci dovoljno da zanemarite prednosti ili obrnuto.

PREDNOSTI:

1. Uklanjanje dlaka brijačem je jednostavno, brzo i lako. Kada ste u žurbi, a treba da se ratosiljate dlačica s bilo kog područja ijtela, brijanje je pravo rješenje.
2. Brijanje je bezbolno. U poređenju s drugim metodama kao što je epilacija, depilacija voskom, uklanjanje dlačica laserom i brojne druge metode, koje su prilično bolne, britjač je za one koji ne podnose bol.
3. Brijač svi mogu da priušte. Makar dugoročnije više se isplati kupiti neki skuplji i bolji brijač.
4. Brijanje vam štedi vrijeme. Naime, za njega vam ne treba nikakva posebna priprema. Možete ga odraditi za svega nekoliko minuta, u zavisnosti koliko ste vješti s brijačem i koliko vam se žuri. Pored toga možete ga obaviti kod kuće u bilo kom trenutku.
5. Brijanje je uredno. Sve dlačice koje uklonite ionako će otići u odvod, pa pošto završite neće ostati nikakvi tragovi, za razliku od samoljepljivih traka za depilaciju, grijanog voska, depilacije kremom i slično.

NEDOSTACI:

1. Uklanjanje dlaka brijačem ima kratak efekat. Svi znamo da što više brijemo dlačice, da će brže rasti, zato neke žene i svaki dan moraju da uklanjaju dlačice s brijačem, ako žele da zadrže glatku kožu. Zbog toga često traže dugoročnije rješenje, pa makar bila skuplja i bolnija.
2. Brijanje s vremenom estetski ne izgleda dobro. Naime, kada skratite dlačicu, u koži ostaje njen drugi, ravno odsječeni vrh, koji se vidi na površini kože kao crna tačkica. Dlačice s čestim izbrijavanjem postaju sve tamnije i deblje, pa se taj efekat vidi jače.
3. Prilikom brijanja moguće je povrijediti se. Žene često zaboravljaju da se u suštini radi o nožićima koji itekako mogu da povrede, i izazovu trajne ožiljke.
4. Često brijanje može da izazove iritaciju na koži. Koža je vrlo osjetljiv organ i kada je često iritirate skraćivanjem dlačica, ona će prije ili kasnije reagovati, pojavom bubuljica, uraslih dlačica, pojavom osipa i slično.
5. Brijanje često dovodi do urastanja dlačica. Neke osobe nemaju problema s urastanjem dlačica, dok se druge neprestano bore s tim problemom. Ako to počne da vam se događa, prestanite s brijanjem i razmislite o nekoj drugoj metodi.

zena.hr

Komentari

komentara