Ljepota

Najpoznatiji znaci starenja – Da li ste već počeli da starite iznutra?

Napisao admin

Najpoznatiji znaci starenja su bore na licu i opuštena koža na tijelu. Ali, znaci starenja prvo se očitaju unutar tijela. Da li ste već počeli da starite iznutra? Otkrijte i vidite da li se prepoznajete.


lice (foto:cure.ba)

CRVENE OČI 

Upaljene oči mogu biti znak artritisa – bolne upale i ukrućenja zglobova. Isti ćelijski proces koji uzrokuje upalu u zglobovima, može da uzrokuje i upale u očima koje zbog toga postaju crvene. Istraživanja su pokazala da što prije liječite artritis, imaćete bolje rezultate. Da biste izbjegli ili ublažili artritis, uzimajte buhač, biljku s provjerenim dejstvom u tradicionalnoj i narodnoj medicini. 

SIVA KOŽA 

Ako vam je koža izgubila sjaj i čini se blago sivkasta, postoji mogućnost da imate problema s bubrezima. Bubrezi filtriraju otpad i višak tečnosti iz krvi, koji se zatim izlučuje u urinu. Kad hronična upala bubrega dosegne poodmaklu fazu, opasne tečnosti elektrolita i otpada se akumuliraju u tijelu. Dobra vijest je da problemi s bubrezima mogu da uzrokuju anemiju, što dovodi do sivkaste kože, a to je onda znak upozorenja prije nego što situacija postane ozbiljnija. 

GUBITAK ČULA MIRISA 

Gubitak čula mirisa je znak upozorenja iza koga možda stoji Parkinsonova bolest. Degenerativni nervni poremećaj obično počinje polako i pogoršava se vremenom, a vodi do mišićnih podrhtavanje, sporosti pokreta, promjena u govoru i demencije. Bolest možete uhvatiti u ranoj fazi i to tako što ćete testirati svoje čulo mirisa. Štapić za oči namočite u alkohol i prinosite ga nosu, a početna tačka neka bude od pupka. Ako miris osjećate kada se štapić nalazi na osam do 12 centimetara od nosa, njuh vam je u redu. Ali ako štapić morate približiti na manje od četiri centimetra, posjetite ljekara. 

NEDOSTATAK DLAKA NA NOGAMA 

Iako naša kultura ohrabruje žene da se oslobode svih dlaka, “ćelave” noge ili nožni prsti znak su upozorenja za vaskularne bolesti koje mogu dovesti do moždanog i srčanog udara. Ispod kože se nalaze folikuli s dlakama koje krv održava živim. Kada se ugojite nivo holesterola s vremenom raste i plak se nakuplja u arterijama što dovodi do začepljenja. Kao rezultat toga javlja se umiranje folikula, a samim time i nestanak dlaka.

cure.ba

Komentari

komentara